Troufáme si říct, že zelenina byla u mnoha lidí často na druhém místě. K hlavnímu jídlu se dávala většinou jako příloha a nikdo se nepozastavoval nad tím, že zrovna ona v sobě ukrývá velké množství látek prospěšné pro naše tělo a mohla by tvořit hlavní chod.
Pokud nevyrůstáte v rodině, kde berou zeleninu jako „lék“, není to zrovna vyhledávaná potravina.
Je možné, že někdo danou potravinu rád nemá, tak se jí nemusí nutit jíst. Na druhou stranu, jestliže člověk obecně nemá rád všechnu zeleninu, bude problém někde jinde. Naše chuťové buňky se dají postupně přenastavit. Jídla, která nám dříve nechutnala si můžeme během pár měsíců zamilovat. Je to pouze o našem přístupu.
Jak vykouzlit chutnou zeleninu?
Celá věda spočívá v tom, jak zeleninu připravujete, s čím ji kombinujete a jaký k ní máte vztah.
Ani největší milovník zeleniny si na ní nepochutná, pokud není správně dochucená. Bohužel málo lidí ví, jak s ní pracovat, proto si mnoho z nás k ní v dětském věku vypěstuje negativní vztah a v dospělosti se jí pak učíme jíst.
Jednou ze základních věcí, kterou máme všichni je kreativita. Ta je velice užitečná při přípravě těchto pokrmů. Jakmile si trochu zvyknete na přírodní chutě a nebudete mít chuťové pohárky „zdeformované“ umělou příchutí, poznáte širokou škálu chutí a budete si ji užívat.
Koření je základem každého pokrmu. Bylinky, koření a omáčky jsou nezbytnou součástí.
Veganek, Vývar premium
Pexels.com