Pokračujeme v seriálu, jak si z běžných pokrmů udělat zdravější varianty. Dnes si budeme povídat o řízku.
Spoustu lidí řízky miluje. Já je mám taky moc ráda a někdy si ho ráda dám. Jak to ale udělat, aby byl řízek zdravější a aby nám nenaboural hubnutí?

    nejdříve se podíváme na druh masa

Nejdůležitější je samozřejmě kvalita masa a druh masa. Preferuji bílé maso. Nejčastěji se používá kuřecí maso, to ale nedoporučuji. A proč? Jde o „levné“ maso. Jeho produkce je opravdu obrovská a s tím souvisí i způsob chovu. Jde hlavně o rychlý růst. Jako krmivo se používají směsi, které obsahují spoustu hormonů a dalších surovin, které podporují rychlejší růst kuřete. Navíc takové kuře nemá dostatek pohybu a denní světlo téměř nevidí. Taková je realita. Dají se samozřejmě pořídit i BIO kuřata. Pokud máte možnost, určitě ji využijte. Rozdíl poznáte na první pohled. Je většinou žlutější a chutná úplně jinak. Když ho restujete, tak na pánvičce neprská. Nemá v sobě přebytečnou vodu.
Pokud o nějaké chovateli víte, a jste s ním spokojeni, napište prosím jeho kontakt do komentáře. Dobré věci se mají sdílet.
Dále preferuji krůtí maso a králičí. Pokud by měl někdo zájem, tak mám možnost koupit králíka v bio kvalitě. Můžete mi napsat.
Ještě se dělá řízek z vepřového. Já ho moc nepoužívám. Pokud budete mít na něj chuť, tak si ho dejte spíše v dopoledních hodinách.
 

    a teď je na řadě příprava 

To je velmi důležitá věc. Já připravuji řízek standardním způsobem, tedy v troj obalu. Doporučuji před obalování mírně naklepat. Odborníci říkají, že se má klepat hranou ruky, a ne paličkou na maso. Já občas řízky neklepu vůbec (krůtí a kuřecí). A teď ještě jedna poznámka pro smažení. Při smažení používejte řepkový olej. Ten vydrží vyšší teploty. Přidejte vždy plátek másla. Tím si zajistíte, že se vám olej nebude přepalovat. Po samotném usmažení vždy ponořte řízek do horké vody. To praktikuji tak, že vedle pánve mám i hrnec s vařící vodou. Vždy, když se řízek usmaží, tak ho na vteřinu vložím do této horké vody. Jen ho ponořte a ihned ho vytáhněte. Řízek zůstane vláčný, a hlavně z něj odstraníte velké množství přepáleného oleje. Na konci budete mít v hrnci docela velkou vrstvu oleje. Je úžasné vidět, co nepřišlo do našeho těla.

    a další nezbytná věc: kdy řízek jíst a jak jej jíst

Řízky je lepší jíst v poledne. K večeři si ho raději nedávejte. Dlouho se tráví a tělo si potřebuje přes noc raději odpočinout a provádět samo léčení (odbourávat vše nepotřebné a opravovat poškozené). Já doporučuji jíst řízky tak do 15 hodiny. samozřejmě záleží na tom, kdy jdete spát. Pokud to to okolo půl noci, tak ho můžete konzumovat tak do 17 hodiny.
Taky záleží na tom, jak ho budete jíst. Doporučuji, abyste řízek žvýkali. Žvýkání doporučuji vždy. Velmi tím usnadníte proces trávení a vstřebávání. A snížíte tím náchylnost k civilizačním onemocněním. V těle je totiž potrava kratší dobu a tím méně toxinů našem těle zůstane. Taky se tím méně poškozují naše střeva. Celkově je tělo méně unavené. Tím je i klidnější. Pokud se naučíte jíst pomaleji, tak se i tělo více uklidní a budete odolnější proti stresu. Vidíte, co všechno můžete získat tak jednoduchou věcí, jako je žvýkání?
Tak vesele do žvýkání.

    a ještě si řekneme, s čím řízek jíst

Většinou se řízek jí s hranolkama. Pokud máte tuto potřebu, tak si udělejte vlastní hranolky. Na proužky nakrájejte brambory, dejte je na plech s pečícím papírem. Jemně je postříkejte olivovým olejem a osolte. Pečte je v troubě při 130 °C dozlatova. Doporučuji taky udělat hranolky a celeru nebo červené řepy. Ty jsou taky úžasné.
Další možností jsou vařené brambory. Anebo ještě květákový salát. Uvařte květák, mrkev, petržel, cibuli, hrášek, pórek. Vše nakrájejte na kostičky a smíchejte. Dochuťte Solčankou a jogurtem. Je to taky úžasná kombinace.
Pokud použijete hranolky, nebo samotné brambory, tak nezapomínejte na zeleninu. Ta je vždy potřebná.
 

DOBROU CHUŤ

VZOROVÝ JÍDELNÍČEK A JÍDELNÍ TABULKY NAJDETE V EBOOKU

JÍDELNÍČEK NA 30 DNÍ NAJDETE ZDE
 
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account