Je to závislost jako každá jiná a většinou nemáme ani tušení, že jsme na cukru závislí. Věřím, že hodně z vás to bez něj ani nezkusila. Jestli vás zajímá, kde všude se cukr může vyskytovat a jak jsem se zbavila závislosti já, čtěte dál.

 

 

Vysvětlení. V tomto článku píši o cukru přidaném, čili o umělém bílém cukru.

 

Proč se vyhýbat cukru?

 

Že škodí našim zubům a způsobuje obezitu, víme už od dětství od našich rodičů. Tím, že sníte něco sladkého, zvýší se vám i hladina cukru neboli glukózy v krvi. Toto kolísání není pro naše zdraví vůbec dobré a taky způsobuje záchvaty hladu, a tím většinou i potřebu se přejídat.

Pokud omezíte nebo přestanete jíst cukr, tak vám zaručuji, že postupem času budete mít víc energie. Ze začátku možná ne, protože vám bude chybět a budete přecitlivělí, ale později to pocítíte. Nebudete tolik ospalí v práci a budete se cítit mnohem lépe. Mně osobně se taky zlepšilo trávení, imunita a přestala jsem mít ráda ty průmyslově vyrobené, přeslazené věci. Jasně! Občas si to dám, ale potom se hodně ráda vrátím k tomu svému.

 

Co vám budu povídat. Tohle si musíte vyzkoušet sami. Zkuste to na 2, 3 týdny a věřím, že to tak budete mít i vy!

 

Pokud bych chtěla zacházet do extrému, věděli jste, že cukr podporuje růst nádorových buněk? Ne?! Zkuste navštívit blog Denči: 

 

www.foodtherapybydenisa.cz

 

Denča píše svůj příběh o rakovině, kdy zastavila růst nádoru v její hlavě taky díky tomu, že vyřadila cukr ze svého jídelníčku. Určitě její články ,,Jak to celé přežít a nezbláznit se“ přečtete jedním dechem jako já.

 

Kde všude ho najdeme? A jak se mu vyhýbat?

 

Cukr je v dnešní době opravdu všude. Pro výrobce je to totiž levná surovina a asi dnes už platí, čím víc sladké, tím je to lepší. Naštěstí už ne pro mě, já se naučila sladit méně a když jím jablečný koláč, užívám si, že je sladký z jablek a ne z přidaného cukru. To, že je cukr ve všech průmyslově vyrobených sladkostech a nápojích, vám psát asi nemusím, ale můžu vám prozradit, kde se cukr nachází a vy byste ho tam třeba vůbec nečekali.

 

Cukr se přidává do pečiva, ale také do slaných pochoutek, kde jej vůbec necítíte. Jsou to různé pomazánky, slané tyčinky, kečup a dokonce i v některých uzeninách a bílých jogurtech! Nejen těmto potravinám se musíte vyhýbat a je důležité se naučit číst etikety! Číst a číst a číst, dokud se nenaučíte nakupovat pouze ty potraviny, které jsou bez přidaného cukru. Ze začátku to asi nebude jednoduché a strávíte v obchodě hodně času, ale co bychom pro naše zdraví neudělali, že? 🙂

Dávejte si pozor na nápisy na produktech typu: ,,Zdravá snídaně/svačina/müsli.“! Přesvědčujte se, jestli obal, který říká: ,,Vysoký obsah bílkovin“, má opravdu VYSOKÝ a ne jen nepatrně vyšší! A když se vám tento produkt zdá zdravý (obsahuje přece mega hodně bílkovin!), nemá o to víc v sobě přidaného cukru? Na otázky tohoto typu nenajdete nikdy odpovědi na obalu produktu, ale pouze na zadní straně a to ve složení! Nevěřte obalu, ten firmám prodává a někdy se sama pousměji nad tím, jak to některé firmy umí a lidi na to slyší. Většinou si za tyto produkty ještě připlatíte – protože PROTEIN! I já sáhnu někdy po výrobku, který neznám a řeknu si: ,,Jééé“, kouknu do složení a honem rychle ho zase vrátím do regálu.

 

To jsme ale trošku odbočili, zpátky k naší „bílé droze“.

 

 

 

Jak se zbavit závislosti na cukru?

 

 

Proč se cukru vyhýbat a na co si u toho dát pozor, jsme si řekli. Ale jak začít? Začít musíte určitě pomalu. Pokud vám to pomůže, prozradím vám, jak jsem na to šla já.

 

Prvně jsem přestala jíst ty sladký dortíčky, sladký tyčinky, sušenky apod. Začala jsem si do čaje a kávy dávat med a taky jsem si samozřejmě pekla „sladký“ sama (recepty na fit sladkosti najdeš na mém webu: www.happyhealthyme.cz). Naučila jsem se využívat přírodní alternativy bílého cukru a čím déle jsem cukr nejedla, tím méně jsem sladila i tím přírodním. Jako „sladidlo“ často použiji třeba jen sladká jablka nebo jahody, už nepotřebuji cítit v ústech tolik sladkosti a té umělé už vůbec ne! Taky jsem zjistila, že kvalitní hořká čokoláda (třeba 90%) je mnohem lepší než všechny ostatní.

 

A jak to u mě vypadá teď?

 

    Piji zásadně neslazený čaj i kávu. Fuj, opravdu jsem někdy pila slazený čaj? 🙂 

    Omezuji množství sladidla v receptech a snažím se využívat ovoce. Když už sladidlo, tak přírodní – žádný umělý rafinovaný cukr.

    Vyhýbám se produktům s přidaným cukrem.

    Doma nemáme žádné sladkosti, jen ty, které upeču. Jo, přítel nemá rád sladký, v tom mám fakt kliku! 🙂

    Před pár měsíci jsme se s přítelem přestěhovali a víte, co doma nemáme (mimo paličky na maso a ostatních prkotin, co zapomenete koupit a vzpomenete si na ně jen v tu chvíli, kdy je potřebujete)? CUKR! Ani moučku ani krystal, jen domácí med. Jo a víte co? Ani ho mít doma NIKDY nebudeme.

    Sledujte můj web se zdravými recepty: www.happyhealthyme.cz a nebo můj Instagram: @happyhealthyme.cz

     

     

     

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account