Blíží se období jídla a pití, kdy budou naše sváteční stoly překypovat pestrou a bohatou nabídkou různých dobrot. Většinou na přísun kalorií nikdo o svátcích nemyslí. Přitom je to tak jednoduché, stačí si upravit jídelníček, vymyslet zdravější variantu receptů, použít lepší suroviny a jíst menší porce.
Největšími škůdci jsou cukry, bílá mouka, éčka, přepálené tuky a přejídání se
 

    Bílý cukr vám nenabídne nic jiného než pocit sladkosti a kalorie. Dá se nahradit kokosovým cukrem, třtinovým, datlovým nebo přírodními sirupy.
    – Kokosový cukr (z kokosových květů) je nejen výborný chuťově, ale je i zdrojem vitamínů skupiny B, minerálních látek jako hořčík, draslík, železo či zinek, antioxidantů a aminokyselin.
    – Přírodní třtinový cukr obsahuje melasu, je zdrojem vitamínů i minerálních látek, má karamelovou chuť. Hodí se k vaření, slazení nápojů, pečení.
    – Datlový cukr obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Používá se k doslazování kaší, do raw dezertů nebo na pečení.
    – Agávový sirup má až o 30% větší sladivost, obsahuje minimálně 66 % fruktózy a maximálně 25 % glukózy. Hodí se pro studenou i teplou kuchyni.
    Mouka nemusí být jen klasická, existuje více druhů pro tělo stravitelnějších.
    – Mandlová mouka (na sladké pečení, do dezertů, cukroví a dortů)
    – Kokosová mouka (více saje, krásně voní a je skvělá na buchty, lívance i cukroví)
    – Quinoa bílá mouka (lehce stravitelná, vhodná pro děti, má minimum tuku)
    – Jáhlová mouka (všestranná mouka, skvělá v pečivu, plackách, ale i k zahuštění)
    Sušené ovoce, semínka, oříšky se hodí na výzdobu svátečního stolu, k mlsání nebo pro výrobu a zdobení cukroví. Výběr je velký. Datle, fíky, lyofilizované ovoce, dýňová semínka, mandle, ořechy, rozinky, strouhaný kokos. Ořechy mají velmi dobrý vliv na organismus, dodávají mu potřebné vitamíny a minerály.
    V kuchyni najdou uplatnění i oleje lisované za studena.
    – Dýňový olej je bohatý na vitamíny E, A, selen.
    – Konopný olej obsahuje široké spektrum vitamínů B1, B2, B3, B6 a spoustu důležitých minerálů, jako je zinek, železo nebo hořčík.
    – Kokosový je možné použít i pro teplou kuchyni

 
Recept na linecké cukroví z kokosové mouky

 
Suroviny:
polovina hrnku kokosového oleje
kokosový olej na vymazání pečícího papíru
3 lžíce kokosového mléka
1 hrnek kokosové mouky
2 lžíce kokosu na posypání
polovinu lžičky jedlé sody
2 vejce
1 bílek na potření sušenek před pečením
4-5 lžic marmelády nebo arašídového másla na slepování
Pokud máte raději sladší cukroví, můžete přidat dvě lžičky kokosového cukru. Ke zdobení
využijete: mandle, rozinky, naše ochucené krémy a másla.

Postup:
Smíchejte kokosovou mouku a jedlou sodu. Jemně vyšlehejte 2 žloutky a 2 bílky s kokosovým olejem a kokosovým mlékem a pomalu spojte dohromady s kokosovou moukou. Těsto nebude úplně spojené, bude se drobit, ale to je u takového těsta přirozené. Spodní pečící papír si jemně namažte kokosovým olejem, položte na něj kousek těsta, přiložte druhý pečící papír a válečkem rozválejte na plát těsta, ze kterého budete pak vykrajovat cukroví, dělejte raději po malých částech. Chce to kus trpělivosti, jelikož se těsto docela drolí a není úplně celistvé. Vykrajujte tvary a opatrně pokládejte na plech, na kterém máte pečící papír, pro lepší efekt můžete potřít cukroví bílkem. Rozehřejte troubu na maximálně 170 st a pečte cca 9 minut. Po vychladnutí spojujte čokoládovým krémem nebo marmeládou a ozdobte dle své fantazie třeba mandlemi. Nebojte se experimentovat. Můžete také jemně posypat strouhaným kokosem. Uchovejte v chladu.
Dobrou chuť!
 
(Blogerka Michaella ve spolupráci s Allnature.cz, zdroj obrázku pixabay)

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account