Každý z nás si v zimě a na podzim dá alespoň jednou svařák, punč, grog či horkou medovinu. Jsou zkrátka nápoje, které k těmto chladným ročním období patří. Napadlo vás ale někdy, jak vlastně medovina vznikla, odkud pochází punč a že grog vznikl kvůli opilým námořníkům? To a ještě další zajímavosti o historii těchto nápojů vám přinášíme níže v textu.
Zlatá medovina pro bohy a krále
Říká se, že medovina je stará jako samo lidstvo. Její opojnou chuť milovali Řekové, Římané, Slované, Germáni i Keltové v pradávných dobách. Traduje se, že dokonce antičtí bohové si ji na vrcholu hory Olymp vychutnávali. Za její vznik však může sama příroda. Včely, které svými úly obsadily dutiny stromů, vyráběly med. Vlivem deště se však med naředil a díky přírodním kvasinkám začala směs fermentovat a tak vznikla první medovina. Člověk ji záhy objevil a tolik mu zachutnala, že ji brzy začal sám vyrábět. Lidé navíc věřili, že je zdrojem života, síly a moudrosti, a proto se podávala hlavně hrdinům a na královském dvoře. A stejně jako se vyráběla dříve, vyrábí se i dnes. Své by o tom mohla vyprávět rodinná firma ČESKÁ VČELA, která vyrábí medovinu s využitím nejmodernějších technologií z českého medu z CHKO Křivoklátsko. Díky výrobě za studena si uchovává blahodárné účinky na naše tělo, a právě proto se k medovině, asi nejvíce ze všech alkoholických nápojů, hodí přípitek „Na zdraví!“
Horké víno pro teplomilné Římany
Lahodnou chuť teplého vína ovoněného exotickým kořením objevili už staří Řekové v době Antiky. Odtud jej prý převzali antičtí Římané, které při dobývání zaskočila zima. Recept na svařák se objevil také v jedné z prvních anglicky psaných kuchařek z roku 1390 pod názvem Ypocras (Hippocras), což mělo v přeneseném významu znamenat sáček, přes který se scedí bylinky. I přesto, že výše zmíněné původy zní vcelku romanticky, důvod proč se skutečně se svařeným vínem začalo, byl prostý. Koření mělo schovat nedostatky nekvalitního vína, med měl fungovat jako konzervant a ohřátí pomohlo v zimě. Dnes si svařák spíše než kvůli zimě a skrývání nedostatků dáváme pro navození příjemné vánoční atmosféry.
Britové, kteří dali světu poznat punč
Slovo punč pochází z Indie a hindského výrazu pánč, což mělo znamenat pět. Původní receptura totiž předepisovala pět přísad a to alkohol, cukr, citron, vodu či čaj a koření. Na začátku 17. století se však díky britské společnosti dostal punč do Anglie, kde se v místních listinách objevil poprvé v roce 1632, kdy byl většinou připravován z vína či brandy. O pouhých dvacet let později se však začal používat jamajský rum a dal tak vzniknout punči takovému, jaký známe dnes. Je sladší než tradiční svařené víno, přidává se do něj ovoce a fantazii se při jeho přípravě meze nekladou. Pije se po celém světě, přesto však pokaždé trochu jinak. U nás s jablky, v Koreji se sušeným kaki, v Mexiku například s tequillou.
Naředěný rum pro opilé námořníky
Za voňavý horký nápoj ovoněný rumem můžou námořnici lodí Royal Navy. Těm bylo zhruba od 17. století podáván rum jako lodní příděl. Posádka však často byla opilá a důsledkem toho i nedisciplinovaná. A tak se v roce 1740 rozhodl tehdejší anglický viceadmirál Edward Vernon, že své posádce rum naředí horkou vodou, což zejména v chladnějším klimatu Velké Británie posádka ocenila. No, a jelikož Vernon nosíval pláštěnku z grogrénu (těžké hedvábné tkaniny s rypsovou vazbou), přezdívalo se mu „Old Grog“, což se brzy přeneslo i na nápoj. Od 19. století byl pod tímto názvem známý i v Německu, odkud se rozšířil dál.
Tajemství a historie nápojů, které v zimě tolik milujeme
-
Bio, či nebio?
MarieHajdová||Krása a zdraví
Jak se změnily mé nákupní návyky po narození syna? Co je vlastně menší zlo? Nehnojené rajče bez chuti z...
-
Únor – Jak na podporu ledvin
Anna Bartošová||Krása a zdraví, zajímavosti
V únoru jsou citlivým orgánem LEDVINY. Věnujte jim náležitou pozornost jak po fyzické, tak i psychické stránce. Poslechněte si...
-
Nenechte se zaskočit chřipkovou epidemií – teploměr je doma velkým pomocníkem
Jana Morávková||Krása a zdraví
Teploměr. Věc, která patří do základní výbavy každé maminky. Já sama mám čtyři děti, takže vím, že měření teploty...
-
Cibuľový sirup proti kašľu
Emília Balonová||Krása a zdraví
Tiež sa vám nechce nechať v lekárni 5-6 eur za voľnopredajné sirupy proti kašľu, ktoré sú okrem byliniek aj...
-
Vesty, kožené kabátky a široké kalhoty. Vrhněte se na podzimní hity šatníku po hlavě
Zuzana Kantorova||Krása a zdraví
Nejatraktivnější módní sezóna je konečně tu! Podzim, doba vrstvení, kombinování letních kousků s teplejšími svršky. Čas, kdy se...
-
Babí léto – doba zrání, sklizně a nových výzev. Vychutnejte si dary přírody!
IvanaSýkorová||Krása a zdraví
Čas pozdního léta provází zrání, sklízíme dary přírody, užíváme si hojnosti země. Je to čas rovnováhy a nových začátků....
-
Pesticidy a herbicidy se mě netýkají. Tak teď ale pozor
Mangová Martina||Krása a zdraví
Můj zdravotní stav si ráda nechávám čas od času změřit některým z diagnostických přístrojů a účastníci seminářů toho mohli...
-
Veľký letný výpredaj na ktorom som nemohla chýbať.
MichaelaHáčiková||Krása a zdraví
Veľký letný výpredaj Tiny Turnerovej a Klaudie Malenovskej. … na ktorom som nemohla chýbať. Počas víkendu som sa...