Superpotraviny: Jaké jsou jejich výhody a proč je zařadit do každodenního jídelníčku?
Pod označením superfoods, neboli superpotravina, si můžeme představit produkty, které jsou výživově nejbohatší potraviny na světě. Pyšní se větší koncentrací výživových látek než jakékoliv jiné potraviny, jsou plné vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů, koenzymů, enzymů, proteinů a živin rostlinného původu. Jejich kvalita je ověřená tisíce let, jelikož se konzumovaly již ve starých civilizacích. Superpotraviny dodávají tělu energii, sílu, vitalitu, podporují imunitní systém, detoxikují organismus nebo i zlepšují sexuální aktivitu. Těchto prospěšných potravin existuje celá řada a měly by se stát součástí našich každodenních jídelníčků. Řadí se k nim spousta druhů ovoce a zeleniny, ořechy, semena, oleje, houby, klíčky, pupeny stromů, luštěniny nebo byliny z různých koutů světa. U nás je těchto potravin také celá škála a nyní na podzim můžeme vyrazit do přírody natrhat si plody Arónie nebo posbírat vlašské ořechy.
Arónii (Černý jeřáb, Temnoplodec) znaly již naše prababičky, a i přes její trpkou chuť, z ní připravovaly různé pochutiny – víno, džemy, kompoty, šťávy. Černý jeřáb je doslova antioxidační bombou pro váš organismus, obsahuje spoustu antokyanů, bioflavonoidů, vitamínů A, B, C a P, spoustu minerálů a biologicky aktivních látek. Bobulky tohoto, na pěstování nenáročného keře, příznivě ovlivňují cévní systém a srdce, upravují krevní tlak, zmírňují chudokrevnost, pomáhají v prevenci proti cukrovce, zlepšují zrak, zpomalují proces stárnutí, pomáhají při léčbě Parkinsonovy nemoci, bronchitidy a rakoviny, stimulují štítnou žlázu a celkově posilují imunitní systém. Díky jeho ozdravujícím účinkům se určitě vyplatí, si doma tento keř zasadit.
Věřím, že každý alespoň jednou v podzimních dnech zavítal do ořechových alejí a nasbíral si plody Ořešáku královského. Tyto oříšky patří mezi nejstarší konzumované potraviny, původem pocházejí ze Střední Asie a až v období středověku dorazily k nám. Vlašáky jsou bohatým zdrojem vitamínu E, B1, B6, hořčíku a zinku. Říká se, že pět vlašáků denně vám pomůže ke snížení LDL cholesterolu, regulaci krevního tlaku, v boji proti ateroskleróze. Dalším pozitivem je jistě jeho blahodárné působení na mozkovou činnost, používá se i jako doplněk pro pacienty trpící artritidou či zánětlivými vyrážkami. Příznivě působí na dráhy ledvin, plic a tlustého střeva. Z ořešáku můžeme využít i listy, které mají antiseptické vlastnosti. Čaj připravený z listí podporuje trávení, zácpu, nechutenství, bojuje proti cukrovce a žloutence. Koupele z listí pomáhají při hnisavých vyrážkách, pocení nohou, křivici.
V dnešní moderní době máme přístup k mnohým skvělým potravinám a doplňkům. Ovšem já osobně považuji za superpotraviny vše, co si mohu vlastnoručně vypěstovat nebo alespoň otrhat.
Zdroj foto: Pixabay.com