Sůl nad zlato, kdo by neznal tuto pohádku pana Jana Wericha. Pro naše tělo je sůl nepostradatelná a důležitější než cukr, ale jak se říká, všeho s mírou. Češi denně spotřebují až třikrát více soli, než je doporučeno. Lékaři přitom varují – pokud solíme příliš (a je jedno, jestli používáme sůl mořskou, kamennou či kuchyňskou), ohrožujeme tím své zdraví.
Sůl a zdraví
Jedlá kuchyňská sůl obsahuje sodík a chlór. Oba tyto prvky patří mezi esenciální (neboli nezbytné) prvky, které musí tělo přijímat v určitém množství, aby byly zajištěny všechny biologické funkce. Ačkoliv jsou oba tyto minerály pro náš organismus důležité, je sodík jedním z těch, na jejichž příjem bychom si měli dávat pozor. Sodík totiž zadržuje v těle vodu, čímž podporuje vznik otoků a také zvyšuje krevní tlak, který přispívá k riziku vzniku srdečních a cévních onemocnění.
Sůl v kuchyni
Vařit bez soli si většina z nás nedovede představit, vždyť ji přidáváme téměř do každého pokrmu. Podle Světové zdravotnické organizace je doporučená denní dávka soli pro dospělé 3 – 5 gramů, což je přibližně jedna čajová lžička. U nás v Čechách je však její denní spotřeba na osobu několikanásobně vyšší. Je dobré omezovat solení již při kuchyňské přípravě a hotová jídla už na talíři více nesolit. Dávat si pozor na konzumaci potravin, které jsou na sůl bohaté, by mělo být pro každého samozřejmostí. Málokdo si uvědomuje, že sůl podporuje přímým mechanismem chuť k jídlu. To znamená, že ten, kdo si jídla přisoluje nebo dokonce přesoluje, má jen velmi malou šanci velikost porce jídla omezit. Na druhou stranu, pokud jídlo osolíme méně, než jsme zvyklí, jistě nám bude dělat větší problémy sníst porci celou. A nemusí to být tím, že méně slané znamená méně dobré. Pamatujme, že slaná chuť se dá lehce naučit a hůře odnaučit.
 Obsah soli v potravinách
Potraviny s vysokým obsahem soli jsou například zeleninové konzervy a zelenina nakládaná v kyselých nálevech, různé slané pochoutky jako bramborové lupínky, slané oříšky, tyčinky nebo preclíky, solená a uzená masa, masové konzervy, uzeniny, tavené sýry, různé instantní nebo konzervované polévky, vývary v kostkách a jídla s rychlou úpravou jako pizza, hamburgery, hranolky apod.
Naopak málo soli obsahují základní potraviny jako je mouka, brambory, rýže, mléko, syrové maso a také ovoce nebo zelenina.  
Používejme tedy sůl s rozumem, raději méně než více a vyhýbejme se potravinám, které jsou konzervovány solí. Naopak si dopřejme více přirozených potravin a také čerstvé zeleniny a ovoce. Nechcete-li mít v budoucnu zdravotní problémy, nezbývá než snížit množství soli v přijímané potravě. A to platí obzvlášť u jedinců trpících nadváhou nebo vysokým krevním tlakem. Určitě objevíme množství zajímavých chutí díky bylinkám a koření, kterými se dá sůl nahradit.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account