S knížkami Davida Freje se už nesetkáváme poprvé. Že je zánět zabiják, už víme, navíc tak skrytý, že si ho často akutně neuvědomujeme a únavu, depresi nebo cukrovku, obezitu nebo problémy s lymfou a otoky, s takovým problémem nespojujeme.
Autor ale nepovažuje stravu za všespasitelnou, třeba zánět způsobovaný chronickou nemocí jiného původu, což se někdy děje u boreliózy například, stravou nevyléčíte, to vyžaduje i jinou léčbu. Ale v každém případě tělu nesmírně ulevíte už jen tím, že ho přestanete zatěžovat tím, co obecně chronický zánět v těle provokuje.
A to je stres, nevhodné jídlo a třeba i znečištěné prostředí, ve kterém žijeme.
A tohle je kniha, která nabízí praktické řešení.*heart**heart**heart* Je to z větší části kuchařka, návod, jak si vytvořit jídelníček, jak se zamýšlet nad jídlem a těch 135 receptů, které autor nabízí, jsou z kategorie těch, které vás uchvátí jednoduchostí, šťavnatostí a chutností. Jednoduchým nápadem, použitými surovinami, které máme kolem sebe. Zelenina, ovoce, koření, sýry, ořechy, maso…
Jen se přiznejte, kolikrát si takhle v záchvatu něčeho zdravého koupíte něco – a pak se z různých důvodů neodvážíte, nebo prostě se nedostanete k tomu, si toto jídlo připravit. Mě se tohle stalo s quionou.
Takže šance to všechno napravit.:-D
A taky si ugrilovat řepu nebo udělat čočkové karbanátky, cukety využít i na guláš a zamlsat si třeba na pečených višních.
Tabulky a jídelníčky, důležité informace přehledně
Všechno je tady přehledné, většinou graficky zpracované, takže snadno dohledatelné. Obrázky barevné a krásné, máte chuť mlsat i samotnou knihu.
A mlsat i jinak než je dáno tím, co jsme se naučili. Co třeba VÁPNÍK? Máte ještě pořád pocit, že mléko je jeho největším zdrojem? Jenže tady nám autor nabízí celý seznam potravin, které ho předčí: Sezamová semínka, špenát, kapusta, šrucha, kelp, tahini, zelí, brokolikce, sardinky, para ořechy, rebarbora, celer, lněná semínka, papája, pomeranč, mandle, melasa a sojové výrobky.
Zamilovala jsem se do jídelníčků: Víte, když tápete, co zrovna k jídlu, hodí se takové ponouknutí víc než co jiného.
Tak co třeba v sobotu ke sváče?
Miska ořechů, nebo miska černých oliv?
A v neděli k obědu?
Biftek se špenátem, nebo krůtí steak na grilu s čerstvým rozmarýnem a dýňové hranolky.
O autorovi:
MUDr. David Frej je lékař, internista, studoval holistickou a funkční medicínu v Mexiku, Rakousku i Indii. Své poznatky využívá v praxi s klienty, zaměřuje se na léčbu zánětu a s ním souvisejících civilizačních chorob, problémů s výživou, biologickými rytmy, detoxikací organismu. Věnuje se ozdravným pobytům, přednáškám a seminářům. Pravidelně publikuje v měsíčníku Regenerace a je častým hostem televizních i rozhlasových pořadů.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2017, www.eminent.cz
Stravou proti zánětu od D. Freje je kniha luxusně rozmlsaných receptů
-
E. V. Č. A …. pohybu = Efektivní Využití Času A …. pohybu, příběh č.: 63
WandaVorlová||Krása a zdraví
Zdravím čtenáře i posluchače, je tu příběh s číslem 63, který se udál na novoluní 17. 10. 2020. Nedávno...
-
Jak přežít zimu ve zdraví
EliškaMartynková||Krása a zdraví
Zima je v plném proudu, bacily číhají na každém kroku. Taky máte někdy pocit, že na podzim chytíte prvního...
-
Silvestr ANEB jak přežít kocovinu?
SoňaLamačová||Krása a zdraví
A je to tady Silvestr. Poslední den v roce a poslední den v roce, ve kterám máte právo si...
-
Skutečně přírodní a zdravý snack
HelenaSvatková||Krása a zdraví
Každá tato ovocná tyčinka obsahuje 1 celé jablko. Perfektní směs domácích jablek a jahod, borůvek a meruněk,...
-
Nedostatek praktických lékařů se stále zvyšuje, nebezpečné je to především pro seniory
Irča Holčáková||Krása a zdraví, zajímavosti
Nedostatek praktických lékařů, špatná dostupnost ordinací, krátké ordinační hodiny. Ale také zhoršení komunikace seniorů s praktickými lékaři vlivem pandemie covid-19,...
-
Objímací aplikace a stesk je „offline
Marie Kostelecká||Krása a zdraví
KOTVY – TAK SE TO JMENUJE a vytvoří se, když se spojí tělo a mysl 🙂 Každý den nějaké...
-
Den Slunce s ovesnou kaší Dr. Oetker
Eva Kuntová||Krása a zdraví
Občas se mi stane i něco příjemného a tak jsem byla zařazena na testování ovesné kaše na mém...
-
Vlašské ořechy jsou to pravé ořechové. Nevěříte?
Evabel||Krása a zdraví
Ořešák královský (Juglans regia) se dožívá až stovky let a dorůstá do výšky asi 20 metrů. Jeho plody, jádra...