Máme to štěstí, že babičce se semení špenát na zahradě v podstatě jako plevel. Babička vždycky jeden nechá dozrát na semínka, s ním pak zatřese a další rok si roste skoro všude. Když je mladý je o to lepší, to si z něj děláme salát čerstvý. Stačí třeba jen natrhat listy s vajíčkem, tuňákem, zalít troškou oleje, dochutit a s tmavým pečivem výborná letní večeře.
Babička toho špenátu má ale tolik, že ho může i zamrazit a můžeme si dávat i v zimě, třeba jako dnes. Otrháme listy a spaříme, zjistila jsem, že je lepší rozmixovat, listy v celku nejsou tak chutné a dceři se to špatně jí. Pak jen dáme do krabiček a zamrazíme. Dnes jsme si špenát vyndali z mrazáku a nechali povolit. Manžel uvařil jeho pověstné houskové knedlíky. Dcera oloupala cibulku, já jsem ji osmahla, zasypala hladkou moukou a zavařila do špenátu, který se již prohříval v hrnci. Dochutila jsem ho solí a pepřem. Ještě si dáváme rádi páreček nebo klobásku, ale i volské oko je moc dobré.
Dcera hodnotí špenát od prababičky, že chutná jak kvalitní čokoláda. A to je prostě nejvíc.
