A je to tu: nádherný podzim a babí léto. Spolu s ním i bacily, který budou lítat jak vlaštovky. Jestli chceš být připravená a ne překvapená, mám pro Tebe supr-dupr recept pro zdraví! Skvěle chutná a pravidelné popíjení 1 šálku denně pomůže ochránit Tebe i Tvé nejbližší před chřipkou a nachlazením.
Na vývaru je vážně super to, že zpracuješ veškeré zbytky, které normálně vyhazuješ. Nic nepřijde nazmar a navíc budeš mít dostatek vitamínů a minerálních látek, takže léky tuto zimu opravdu potřebovat nebudeš:)

Nečekej, až na Tebe něco skočí,
dej si elixír a zdraví Ti bude koukat z očí.

Klíčem výživného vývaru je používat sezónní zeleninu.
Ingredience:

    kosti na vývar a odřezky z masa
    odřezky zeleniny, zeleninové kůry a zbytky zeleniny, například: slupky z cibule, oloupanou kůru z mrkve, slupky z česneku, konce artyčoků, tvrdé konce chřestu, stvoly kapusty ap.
    základ polévky tvoří co nejvíce druhů zeleniny, které v daném ročním období roste, cibule, česnek a pór v hojném množství
    přidej mořské řasy, které máš doma, tím dodáš tělu potřebné minerály
    mořská sůl, pepř, nové koření, … cokoliv podle chuti, jedinou podmínkou je, že veškeré koření je přírodní a bez glutamátů

Postup, jak vytvoříš léčivý vývar

Do hrnce dej postupně kosti, odřezky z masa a zeleniny. Pokud začínáš, a ještě nemáš zbytky, dej vařit zeleninu, kterou máš doma. Já na to pamatuju už při nákupu, kdy si dám záležet na výběru sezónní zeleniny. Samo je nejlepší pěstovat si zeleninu a bylinky doma na zahrádce, protože je šťavnatá a má „plnou“ chuť.
Nalij do hrnce tolik vody, aby byly kosti, maso i zelenina ponořené. Přidej 1/4 šálku jablečného octa, abys z kostí získala minerály. Při každém vaření zkontroluj, jestli máš dost cibule, česneku a pórku. Ochuť kořením a přiveď vodu k varu.
Jakmile se vše vaří, sniž teplotu na minimum a pozvolna vař celou noc. Jestli nechceš nechat, jako já, celou noc hrnec bez dozoru, vař vývar celé odpoledne až do večera. Skvělou variantou je pomalý hrnec, kde se polévka může uvařit přímo na čas, když přijdeš z práce.
Vývar nech vychladnout a pak je Tvým úkolem všechno scedit. Získáš tak neuvěřitelně výživnou tekutinu. Vývar můžeš nechat 5 dní v ledničce a pít jeden šálek ráno a jeden předtím než jdeš do hajan.

Čím déle vývar vaříš, tím více výživných látek z kostí a zeleniny dostaneš.
Další tipy a vegetariánská verze
Možná si říkáš, že odřezky jsou „fujky“ nebo si lámeš hlavu, kde je uchovávat? Ušetřím Ti čas s následujícími tipy:

    zeleninu očisti kartáčkem a odřezky masa umyj pod tekoucí vodou
    v průběhu týdne/měsíce odkládej všechny kosti a odřezky masa do zipového sáčku, který budeš mít v mrazáku a do kterého budeš postupně přidávat slupky, kůry a zeleninové odřezky
    maso můžeš vybrat podle chuti, např. kuřecí nebo krůtí krk, křídla, skelet, morkové nebo hovězí kosti
    pokud nebudeš mít dost zbytků, přidej čerstvou zeleninu
    jestli nejíš maso, udělej si vývar pouze ze zeleniny a přidej více pórku a cibule
    vývar nemusíš jen popíjet, můžeš jej zamrazit do tvořítka na led a použít kostku vývaru do různých omáček, těstovin nebo rýže
    neexistuje žádný správný poměr surovin, dej do polévky co máš ráda

Zdraví v kostce
Elixír Tě nespasí před všemi nemocemi, ale zvýší Tvojí imunitu. Měj na paměti, že na zdraví se podílí taky únava a psychika, proto si udržuj baterky nabitý a život na pohodu. Když k tomu připojíš ještě účinné tipy na posílení imunity, budeš zdravá jako rybka:)

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account