Léčivé limonády. Představte si vodu voňavou po ovoci, bylinkách a koření. Máta, meduňka, hřebíček, jablíčka, levandule v kombinaci s borůvkami. Kuchařka, ve které je hlavní ingrediencí dobrá křišťálově průzračná voda a pak přesně to, co si do ní dáte vyluhovat, přesněji, vymacerovat. Maceráty jsem znala zatím jenom jako ty likérové nebo vinné, ale vzpomínka na to, jak jsem v létě dělávala mátovou vodu ponořením máty do džbánu s vodou  nebo jak je skvělý nastudeno dělaný černý či zelený čaj (považte, ale i zrnková káva do studené vody hezky přes noc do ledničky není vůbec špatná!), tak tyhle všechny vzpomínky na nevědomé macerování ožily a roztančily se novým nadšením.
Protože macerovat ovoce, kopřivy, pampelišky, měsíček, byliny, koření, křížaly a hřebíček, přidávat třeba řepnou nebo mrkvovou šťávu – tak to je opravdu velké zpestření.*heart**heart**heart*
Krásné čtení o vodě
Samozřejmě jsem jako první přešla k receptům a když mne naplnily nadšením, tak jsem zjistila, že v úvodu knihy je několik přenádherných stran věnovaných vodě a tomu všemu, co o ní vědci zjistili. Mimo jiné i to, že má opravdu schopnost si „pamatovat“, a reagovat na vnější podněty, čímž se mění její struktura. Do vody tak můžeme vložit lásku, ale také nenávist. Vodu můžeme vylepšit nabitím krásnou hudbou, drahými kameny nebo právě bylinkami, které té energetické náloži dodají ještě skutečné živiny a příchutě.
Tohle lehké počtení zkraje knihy je jedno z nejkrásnějších čteních o vodě, navíc dokresleno krásným obrázky a vůbec, celá ta kniha působí čistě, svěže a ta modrá „vodní“ barva jí neskutečně sluší. Jako bych i díky tomu její obsah vnímala stonásobně krásně a hladivě.
Recepty podle ročních období
Při listování si projdete celým rokem. Začnu zimou – tady mne nejvíc zaujal macerát z křížal a koření, úplně se mi sbíhaly sliny, ale vůbec bych se u těch zimních receptů nebála všechno trochu povařit, protože vůně jablečného hřebíčkového kompotu je neodolatelná. A přidala bych rozinky. A to by se jistě líbilo autorce, protože ona knihu koncipovala s tím, že hodlá čtenáře motivovat k vlastním nápadům! Používá zázvor, kurmumu, na podzim řepu, aronie, v létě měsíček lékařský, levanduli, borůvky, jaru zase dominují pampelišky a kopřivy a množství bylinek, které velmi prospívají zdraví a detoxikaci těla. U mnoha receptů mne okamžitě napadaly vlastní variace a v takové jednoduchosti, jako je natrhat bylinky a nakrájet ovoce do vody a nechat vychladit – je obrovská síla.
Zkuste to… tohle je bezva kniha pro celý rok a inspirace na chvíle, kdy si chcete pochutnat na nápoji, který doslova oblaží vaše všechny buňky v těle.
O autorce:
Radmila Zrůstková se věnuje výtvarné činnosti, vytváří hedvábné módní doplňky a společenské šaty a oděvy pod značkou Rakay Original. Dlouhodobě se zajímá o zdravý životní styl a raw food, které jí významně zlepšily zdravotní stav a psychickou pohodu. Věnuje se přednáškám, kurzům přípravy raw food a organizuje veganské večeře v Novém Boru a České Lípě.
Napsala kuchařku syrových receptů Zdravě a syrově a s MUDr. Davidem Frejem průkopnické dílo Štávy a míchané nápoje z přírody. Vedle pravidelných rubrik Raw food a Životadárné nápoje se v měsíčníku Regenerace podílela na speciálech Biostrava, Prameny omlazení, Biostrava v zimě, Jak žít s cukrovkou nebo Osvěžující a léčivé nápoje a pokrmy.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2017, www.eminent.cz

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account