French Press: Praktický průvodce přípravou kávy pro každého
Ne, není to kádinka, ani jiné laboratorní nádobíčko. French press je praktický, extravagantní vynález na přípravu kávy a to nejgeniálnější na něm je, že i největší packal na výsledném nápoji nemůže nic moc zkazit. Tedy, pokud třeba zrovna nerozbije skleněnou nádobku tak, jako mně se to stalo už mnohokrát, ale pomineme-li takové extrémy, tak opravdu ne.
Možná je to tím, že na mechanismus french pressu přišel právě takový podobný typ, když si chtěl uvařit kávu postupem v té době na tom místě běžným – zalitím mleté kávy vodou. Zapomněl ovšem na vcelku podstatnou věc, a to do šálku kávu nejprve nasypat. Chvíli zřejmě nešťastně a bezradně koukal na šálek horké vody, ale pak se rozhodl se s tím moc nepárat a kávu tam prostě přihodit. Krustu, která se mu na povrchu vytvořila, stlačil kuchyňským sítkem ke dnu a tadá, french press byl na světě.
Vtipné je, že přestože kávovar nese název „French Press“, tak patent patří – tak jako téměř vše v kávovém světě – Italům. Ani co se týče konzumace takto filtrované kávy, nejsou Francouzi zrovna giganti. French pressy si oblíbili Skandinávci a to nejsou žádní kávoví troškaři. French press s objemem menším než litr je jim akorát k smíchu. Také díky tomu ovládají přední příčky v konzumaci kávy vůbec, pohodlně a bez problémů překračují hranici deseti kilo kávy na osobu ročně.
Boj o French press se tedy svádí napříč celou Evropou. Kávovar, který by chtěl zkrátka každý! I Vy?
Zdroj foto: Kateřina Melnyková