Když se řekne vitamín P, tak každého napadne, že je v pivu. Opak je ale pravdou. Zatímco v pivu máme spíše vitamíny B – B1, B2 a B6, vitamín P zahrnuje flavonoidy a bioflavonoidy. Že jste o nich ještě neslyšeli? Tak to je chyba! Měli byste je konzumovat každý den.
Flavonoidy či bioflavonoidy souhrnně nazýváme také jako vitamín P. Možná o něm málokdo slyšel, ale není to vitamín v pivu, jak se s nadsázkou říká. Tyto látky patří mezi rostlinné a najdeme je především v zelených potravinách, ovoci, zelenině, bylinách a dokonce i v kůře některých stromů, například bambusu.
„Posilují imunitu, jsou prevencí proti lámavosti kostí, napomáhají k pružnosti cév, při budování imunity, a celkového udržování zdraví. Také jsou významnými antioxidanty,“ řekl doktor Oto Sova z výzkumného ústavu biologické substance BOOS.
Flavonoidy najdeme například v zeleném čaji, zelí, cibuli, spirulině, brokolici, celeru, ale také v hroznovém vínu. „Vitamín P není mezi lidmi moc známý, protože to není jedna látka, ale souhrn vícero látek stejného charakteru,“ upozornil doktor Sova.
Lidé by přitom měli vitamín P konzumovat každý den. Jeho nedostatek totiž může vést ke snížené imunitě, zvýšené lámavosti kostí, petechii a podobně. Konzumace flavinoidů prospívá při léčbě bakteriálních a virových onemocněních, posiluje srdce a slouží při léčbě nádorových onemocnění. „Stačí konzumace několika desítek miligramů denně. Výborná je kombinace s Diamond Yacca, která obsahuje kromě flavonoidů i saponiny. Ty čistí stěny trávicích orgánů a umožňují jejich lepší vstřebávání,“ dodává Sova.
Mezi další dostupné flavonoidy patří také maliny, granátová jablka, borůvky, ostružiny, červené grapefruity, pomeranče nebo také česnek, rajčata, pórek, petržel a olivy. Vitamín P naleznete také v červeném víně. Všechny potraviny jsou volně dostupné, tak bychom si je měli dopřát v našem jídelníčku každý den. Vitamín P zároveň působí synergicky s vitamínem C, a tím je účinnější.
Potřebuje vaše tělo vitamín P? Tak to vám nechybí pivo, ale úplně něco jiného
-
ZA PROFILEM III. / @zezivotakristi
LenkaHavlíková||Krása a zdraví
Krásný čtvrtek. Vítejte u III. dílu ZA PROFILEM (o projektu se více dozvíte zde). Jaro klepe na dveře a já...
-
Slivovice jako lék
LibušeStřebovská||Krása a zdraví
Příznivý vliv malého množství alkoholu uznávají i lékaři. Dochází totiž k roztažení cév, zlepšuje se spalování tuků a zpomaluje...
-
Jak si efektivně pročistit střeva?
VeronikaMaršíková||Astrologie a horoskopy, Krása a zdraví, zdraví
Surfovala jsem na netu a našla zajímavý článek o tom, jak se efektivně pročistit. Řekla jsem si, že to...
-
Nejen "asi" můj problém.. A JE VYŘEŠEN
TamaraKupcová||Krása a zdraví
Mám problém. A protože problémy nemám ráda, rozhodla jsem se ho řešit a vyřešit pokud možno jednou pro vždy....
-
Ziaja Jasmínová péče 50+ & krém na oční okolí Petrželka – recenze
LucijaVeselá||Krása a zdraví
V dnešním #Beauty okénku se podíváme na Jasmínovou sadu Ziaja (navrženou pro pleť 50+) a jejich Petrželkový krém na...
-
Kurkuma – odkud se vzala a proč se jí přezdívá „zlatý zázrak“?
MartinaRichterová||Krása a zdraví
Tajemství kurkumy: Od léčivých účinků po kosmetické využití Někteří jej zaměňují se zázvorem, chilli nebo kari. Je to dáno...
-
Dr. Oetker * testuju * letní novinku
MaryAušová||Krása a zdraví
Rychlá a chutná svačina: Testuji letní příchutě ovesných kaší od Dr. Oetkera Testuju, koštuju, doporučuju *wine* Dobré ráno Ženy,...
-
Jarní bylinky a jejich blahodárné účinky nejen v kuchyni. Čerpejte sílu z přírody!
TerezaNáhlovská||Krása a zdraví
Přínosy jarních bylinek: Zdravotní výhody medvědího česneku, kopřivy a pampelišek Miluji jaro! Po té dlouhé pauze od sluníčka a...