Španělská vína jsou symbolem dovolené, malebného západu slunce se skleničkou v ruce u stolu přetékajícího tapas. Kdo nezažil, jen těžko pochopí. Díky ideálním podmínkám se vinařství ve Španělsku daří zhruba 5000 let, a přestože mělo několikrát blízko k zániku, dnes jsou zdejší vína považována za světovou špičku. Není divu, jsou totiž plná slunce, bohaté chuti, sametových a ovocných tónů.
Na území Španělska se prý pěstuje až 600 odrůd vína, což už může být oříšek i pro znalce. Vzhledem k tomu, že téměř všechna místní vína dosahují vysoké cukernatosti, dělí je dva základní aspekty, a to původ a doba a podmínky zrání.
Vína nejvyšší kvality s označením DOQ prochází přísnými kontrolami produkce a každá láhev z tohoto území je na zadní etiketě očíslována. Klasifikace D.O. je dalším v pořadí a dá se porovnat s italskými regiony DOC, tato vína jsou označena vlastní pečetí. Vinné oblasti s méně přísnými kontrolami se označují jako Vinos de la Tierra a Vino de Mesa, která nemusí nutně znamenat nižší kvalitu, jelikož sem spadají i malé vinice.
Dle doby zrání pak můžeme zakoupit vína Joven, která se prodávají v následujícím roce po sklizni, Crianza, jež zrají minimálně 6 měsíců v dubových sudech a dalších 18 měsíců v láhvi. Vína zrající minimálně 3 roky, z toho nejméně 12 měsíců v dubových sudech, dalších 12 v tancích a poté alespoň rok v láhvi, jsou známá jako Reserva. Tato vína se vyrábí pouze v dobrých letech. Vína z nejkvalitnějších hroznů a nejlepších ročníků, která zrají nejméně 5 let, často ale mnohem déle, nesou název Gran Reserva.
Milovníci červeného vína jistě znají legendární vinařské oblasti jako je severošpanělská La Rioja a katalánský Priorat, které se honosí nejprestižnějším označením DOQ. Dalšími aspiranty na toto ocenění kvality a tradice jsou také oblasti Ribera del Duero a Navarra. Do popředí zájmu se však dostávají i nová a zajímavá vína z Tenerife nebo Mallorcy. Právě na Mallorce stojí za pozornost vinařství 4Kilos, jehož název vychází ze skromné částky 4 milionů peset, kterou jeho zakladatelé vydali jako počáteční investici. To je nejvyšším důkazem, že pro dobré víno nejsou rozhodující peníze, ale vášeň a cílevědomost.
Červená vína se ve Španělsku vyrábí zejména z hroznů původních španělských odrůd Tempranillo, Carinena a celosvětově populární Garnacha. Tempranillo je právem nazýváno španělským skvostem, jeho hrozny chutnají po ostružinách, třešních či vanilce, vynikají svou sametovostí a vyšším obsahem alkoholu. Jeho pravým opakem by se dala nazvat odrůda Cainena, která má vysoký obsah taninu a mírný obsah alkoholu, stává se tak ideálním pro doplnění dalších odrůd.
Tam, kde se servírují mořské plody, by neměla chybět prvotřídní bílá vína. Přestože je v produkci bílé víno ve Španělsku trochu utlačované, přináší opravdové poklady plné tónů tropického ovoce často s dotekem bylinek a minerálů. Díky těmto kvalitám jen málokdo zůstane u jedné sklenky. Nejvíce oceňovanými odrůdami jsou Albarino, Verdejo, středozemní Malvasia a Viura známá také jako Macabeo.
Jak sám název vypovídá, Albarino je odvozeno z galicijského bílý, bělavý. Právě z pomezí Portugalska a Galicie toto víno původně pochází. Jeho autentické zpracování neprobíhá fermentací, ale naopak macerovaním, kdy se hrozny namočí do studené vody, aby se fermentaci předešlo. Výsledkem je víno jemné, svěží s ovocnými nótami. Populární jiskrná odrůda Verdejo pochází ze Severní Afriky a nyní se pěstuje zejména v oblasti Rueda. S ohledem na to, že se jedná o víno silně oxidační, je zpravidla sklízeno v noci při nízkých teplotách. Původní španělské Macabeo je vysoce citlivá odrůda, přesto se hojně pěstuje zejména díky svému využití pro výrobu cavy.
Právě cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava pochází ze stejnojmenného regionu a je vyráběna tradiční metodou šampanizace, kdy prochází druhotným kvašením přímo v láhvi.
Mistr cavy Augusti Torelló Mata má velký podíl na internacionalizaci tohoto nápoje a jeho vinařství patří k těm nejlepším na trhu. Důkazem je jeho cava Kripta Gran Reserva, která je označována jako jedna z nejlepších vín na světě. Každá láhev je označena unikátním číslem a ukrývá v sobě bublinky s chutí zralého ovoce, máslovými a kouřovými tóny.
Popisky:
Lehké červené víno vyrobené z původních odrůd Callet a Fogoneu. Vyniká nótami zralého červeného ovoce a středozemních bylinek.
4Kilos, 12 Volts, D.O. Mallorca, 1 299 Kč, www.edelikatesy.cz
Unikátní cava z vinařství AT Roca. Zachutná svým intenzivním aroma s krémovým nádechem vanilky.
AT Roca, Reserva Barrica, D.O. Penedés, 659 Kč, www.edelikatesy.cz
Poklad ze španělské La Riojy
-
Batáty (Ipomoea batatas)
LindaKubíková||Krása a zdraví
Batáty, nebo-li sladké brambory, nemají s bramborami nic společného. Jedná se o kořeny povijnice jedlé z čeledi svlačcovitých. Původ mají v tropické a...
-
Atkinsonova dieta – tuky vlastně neškodí
RadkaKřivánková||Krása a zdraví
Ach ty diety! Těch je. Jedna z těch moderních nese název Atkinsonova dieta. A jejím autorem není jen tak...
-
Máte rádi levanduly?
Marie Kostelecká||Krása a zdraví
Levandule bývá ozdobou zahrad i parků, ale známá je především výraznou vůní. Je celkem odolná a její pěstování není...
-
Lichořeřišnice – přírodní antibiotikum
EvaFrancová||Krása a zdraví
Lichořeřišnice větší, latinským názvem Tropaeolum majus l. je letnička, která má poléhavé lodyhy, u některých odrůd pnoucí....
-
Únor – patří ledvinám
Eva Nytrová||Krása a zdraví, hubnutí, péče o tělo, zdravá strava
Druhý měsíc roku nás sice udržuje v ročním období zima, ale dle čínské medicíny a čínské astrologie, se již...
-
Co je guasha – guaša, kvaša
Amanda||Krása a zdraví
Guasha je masážní technika, která vychází z principů tradiční čínské medicíny a provádí se pomocí nefritové destičky. Na...
-
Teplé dny lákají stále více lidí do parků a na cyklostezky.
Johanka Kotěšovcová||Krása a zdraví
Téměř polovina Čechů dává přednost bydlení na předměstí nebo kraji města. Oproti bydlení v centru je na předměstích a...
-
Plánujete letní dovolenou? Máme pro vás 7 pravidel zdravého opalování
Irča Holčáková||Krása a zdraví, léto, tipy
Slunce na naši pokožku působí prakticky celý rok, na dovolených se mu však vystavujeme daleko častěji. Nejrůznější destinace po...