Pohanka je velice prospěšná lidskému organismu, proto by měla patřit ke stálicím našeho jídelníčku. Je bohatým zdrojem na nejrůznější vitamíny a minerální látky. Nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje je rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C.
Pohanka je často užívanou surovinou ve zdravé výživě. Neobsahuje lepek, takže je na rozdíl od obilovin vhodná pro osoby trpící celiakií. Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemeroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Obecně je považována za velmi zdravou potravinu, její konzumace je stoupenci alternativních výživových směrů doporučována hlavně v zimním období: tělu prospěšná, zapomenutá a znovuzrozená. Tedy taková, lterou se po dlouhá staletí živily generace našich předků, dokud ji nevytlačila rýže, brambory, těstoviny a knedlíky. A podle východní medicíny je právě v období zimy, kdy vládne element Vody a meridiány ledvin a močového měchýře, je konzumace těchto potravin a celková očista těla prospěšná dvojnásob.
Zdroj obrázků: bing.com