Máloco má tak krásné květy jako ibišek (hibiscus)! A proto kdykoliv jsem se dostala někam do jižních krajů, vždy a všude jsem ibiškové keře fotila. Bílé, žluté, ohnivě červené i jemně růžové. Kvetoucí keř je vždy pastvou pro oči. Na světě je prý je přes 200 druhů ibišků, tak je opravdu na co se dívat.
Květy ibišku jsou však nejen krásné, ale jsou používány jako pochutina, potravina i léčivo. Připravují se z nich studené nebo teplé nápoje (karkade, Agua de Jamaica) nebo sirupy, které obsahují velké množství minerálů a vitamínů, včetně vitamínu C. Čaj z ibišku má antioxidační, dezinfekční a protizánětlivé účinky, snižuje pocení, vyrovnává krevní tlak, zamezuje ukládání tuku v tepnách, pomáhá redukovat nadváhu či stimuluje paměť.

Až poletíte někdy na dovolenou např. do Egypta, rozhodně si nezapomeňte ibiškový čaj nakoupit! Nekupujte v hotelu (předražený, starý), ale v nějakém specializovaném obchodě nebo i na tržišti. Vybírejte takový, kde budou celé květy, nebudou různě přelámané a poničené, kontrolujte barvu. Měla by být sytě hnědočervená. Dobrý obchodník na vás nebude spěchat a čerstvý ibiškový čaj vám připraví. Ochutnejte a teprve pak se rozhodněte. Nebojte se koupit větší množství, já si pokaždé přivezla nejmíň půl kila, ale i mnohem víc. 🙂 Doma ho dejte do dobře uzavíratelné sklenice a do tmy, vydrží tak dlouho. Vždy si jen odsypte do menší sklenice na každodenní použití. Na hrnek čaje vám stačí 3-4 květy. Ibiškový čaj je i výborný dárek z cest. 
Za sebe musím říct, že ibiškový čaj je jediný čaj, který se mi nikdy “nepřepil” a nepřestal mi chutnat.
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account