Mrkev a zázvor? Úžasná kombinace v zimním období. Mrkev mám vždy v lednici a dělám z ní mnoho receptů – od polévek, chleba, pomazánek, koláčů až po saláty. Zázvor tomu dodá “ aroma “ a ještě pomůže imunitě a podpoří lymfu. Polévku můžete nahradit kokosovým mlékem místo smetany. “ Zakysanku “ mám do polévky ráda, dodá polévce zajímavou chuť. Tato polévka je rychlovka a vhodná i pro děti, pokud uděláte variantu bez zázvoru. Vařím vždy podle “ oka “, pokud by jste chtěli přesné množství, zkusila bych dopsat. Vidíte ty okraje na talíři? Nalila jsem si polévku až po okraj. Když jsem odcházela z kuchyně, rozlívala se mi ze strany na stranu. *smile*
Co potřebujeme:
- Mrkev cca 8 – 10 ks ( záleží na množství )
- Cibule
- Celer
- Zeleninový vývar nebo bio bujon
- Máslo / Ghi
- Zázvor
- Kmín
- Nové koření
- Bobkový list
- Kari
- Kurkuma
- Citron
- Pepř
- Sůl
- Zakysaná smetana
- Opražené slunečnice
Jak postupovat:
Máslo necháme rozehřát na pánvi a přidáme cibuli. Zpěníme, vhodíme nakrájenou mrkev na kolečka a celer. K mrkvi a cibuli vložíme bobkový list, nové koření, kmín. Zalijeme vývarem nebo vodou s bujonem ( mrkev by měla být ponořená ). Vaříme cca 15 min ( jde nám o chuť mrkve ). Ztáhneme z plotny a vyndáme koření. Přidáme zázvor, kari, kurkumu. Rozmixujeme polévku. Ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Můžeme servírovat na talíř. Ozdobíme smetanou a semínky.
Dobrou chuť.