MACARONS

 
45 g bílků (1-2)
13 g cukru krupice/krystal
100 g cukru moučka
55 g mandlové moučky
+Potravinářské barvivo (ne tekuté)
+ Pokud nestudujeme architekturu, výtvarnou výchovu, nebo příbuzné obory, vytiskneme si šablonu
+ zdobící sáček a kulatá špička (nebo mikrotenový sáček a nůžky – doporučuju ale zakoupit kulatou špičku, samostatně ji mají v domácích potřebách cca za 30 korun.

Makrónky. Každý správný foodblogger, foodie, aspirující cukrář, nadšený pekař a všichni jim příbuzní musí umět upéct makrónky. Nebo je umět chtějí. Nebo se o ně aspoň pokouší. Jednou, dvakrát, pětadevadesátkrát…Už ani nevím, kde jsem makrónku ochutnala poprvé, každopádně bezpečně vím, že mě nijak zvlášť neuchvátila. Mám to s nimi ale podobně jako s písničkami v rádiu. Když něco hrají poprvé, skoro si to ani nezapamatuju, nebo mi to dokonce přijde hrozný. Pak to ale slyším znovu a znovu a nakonec si to prozpěvuju ve sprše. Podobně je to makrónkami, ne že bych je jedla ve sprše, ale ochutnala jsem je pak ještě několikrát (protože jsou barevné a trendy a všude je mají, no vyhněte se tomu!), až mi začaly chutnat a někdy si je i za těch nekřesťanských 25 korun koupím.
Je to totiž hotová věda! Občas se někde objeví recept na easy peezy macarons, ale udělat skutečně dokonalou makrónku není jen tak. Skořápka by měla být na povrchu lesklá a na dotek tvrdá. Uvnitř ale musí chutnat skoro jako sníh, být velmi měkká a když do ni kousnete, napřed to křupne a pak se zaboříte do měkkého vnitřku a krému a je to slast slastí. Každá skořápka taky musí mít tzv. foot, patku nebo nožičku – lehce zvrásněný konec. Makrónka může klidně vypadat dobře, ale uvnitř je dutá, nebo je moc nízká a pak chutná jako pusinka, nebo chutná skvěle, ale popraská, nebo nemá nohu, nebo noha je moc malá, moc do strany, atd., atd.
Postup:

1. Jestli chceme, bílky si oddělíme den předem, ačkoliv moc nevím, k čemu to je, v hodně zdrojích se to objevuje. Nemyslím si ale, že by nějak vadilo, když je oddělíte až před akcí. Měly by být v pokojové teplotě.
2. Odvážíme si do větší misky 55 g mandlové moučky a 100 g cukru. Použila jsem tyhle mandle, které se dají koupit v Lidlu.
 
Sypkou směs projedeme nějakým mixérem, chopperem, ponorným mixérem, nebo zdechneme s metličkou v ruce. Směs musí být opravdu velmi velmi jemná. Potom ji ještě prosejeme přes sítko.Do druhé misky si odvážíme 13 g krupicového cukru a čekáme na jeho příležitost.
3. V robotu, nebo ručně si vyšleháme bílky. Začneme šlehat, a jakmile se objeví pěna a začnou trochu zvětšovat objem, přisypeme cukr a potom šleháme do tuhého sněhu. Když vyndáte šlehací metly, sníh na nich tvoří špičky, které nepadají. Neměl by se ale od sebe oddělovat, ale být stále kompaktní. Pokud chceme makrónky barevné, tak přidáme ke sněhu i potravinářské barvivo. Lucie má tento postup moc pěkně vysvětlený.
4. Když je barva rovnoměrně vstřebaná do sněhu, přidáme ho k sypké směsi mandlí a cukru a jakoby krájíme sníh do ní. Nemícháme, ale vykrajujeme, aby sníh neklesl. Děláme to jen tak dlouho, než je ze všeho celistvá směs. Správná konzistence je taková, že když vytáhnete vařečku, chvíli z těsta zůstává špička podobně jako u sněhu, ale pomalu se propadá zpátky, až po ní nezůstane žádná známka. Když to tak není, tak máte smůlu, ale zkuste to stejně! 😀
Že jsem napoprvé těsto měla moc husté je dobře vidět tady, macarons se vůbec nerozlily.
5.  Na plech dáme šablony (mně vyšly dvě na jeden plech) a na ně pečící papír.
Sáček s koncovkou s kulatou špičkou naplníme těstem.

 
 
 

 Těsta je tolik, že zaplní všechny kolečka a ještě vám zbude trocha na dvě, které můžete zkusit od oka.Mně se lépe a přesněji kolečka dělají, když sedím a sáček držím přesně kolmo nad plechem, začnu uprostřed, nehýbu se sáčkem a mačkám tak dlouho, než je celé kolečko šablony zaplněné. Až máte hotovo, udělejte to pověstné prásknutí plechem o stůl, aby vyšly ven všechny vzduchové bubliny. Vzala jsem to tak poctivě, že na mě táta z obýváku volal, jestli jsem se zbláznila, že rozbiju stůl.

6. Teď necháme macarons tak 30 minut zaschnout, aby se na povrchu vytvořil takový film, že když se jich dotknete, nelepí se na prsty. Předehřejeme mezitím troubu na 150 stupňů, horní dolní pečení.
Macarons šoupneme dovnitř (dávám o jeden rošt níž než doprostřed) a pečeme 14 minut. Respektive, takhle jsem to měla já, takže uvidíte, co vy. Necháme je úplně vystydnout a až potom odlepujeme.
 

KRÉM Z BURÁKOVÉHO MÁSLA

50 g burákového másla
1 lžička tuku (dala jsem kokosový, protože ho mám a moc nepoužívám, ale může být i normál máslo)
Cukr moučka podle chuti.
Tuk rozpustíme a všechno vymícháme dohromady do krémové konzistence. Pokud se nám zdá krém moc tekutý, přidáme ještě burákové máslo, pokud naopak, tak lžíci mléka.
Makrónky slepíme a machrujeme jak o život!
Výsledek obrázku pro makronky šablona
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account