1. Je vynikajícím kořením
Sklízet se dá na libečku úplně vše. Od plodů přes listy až po oddenky a kořeny. V kuchyni je ceněn pro svou vůní a chuť, která je často přirovnávána k chuti maggi. Čerstvé i sušené listy jsou skvělým kořením na dochucování polévek a omáček, do pomazánek, masových pokrmů nebo luštěnin, hodí se i do salátů nebo na vařené brambory, či bramborovou kaši. Jeho aroma je výrazné, takže ho do pokrmů přidávejte poměrně málo. Oddenky libečku a jeho oloupaný čerstvý kořen se dají upravovat jako zelenina, nejlepší jsou pokrájené a přidané do polévky. Plody (semena libečku) mají o něco sladší chuť než listy. Používají se jak k dochucování jídel, tak na výrobu bylinných likérů, kterým dodávají nasládle kořenitou chuť. Vhodné jsou i do salátu nabo na vařené brambory, v některých krajích se používají i jako koření k dochucení masa. Všechny části rostliny se dají sušit pro další uskladnění. Listy a oddenky můžete navím zmrazit pro pozdější použití. Usušené listy skladujte v tmavé nádobě, aby si zachovaly zelenou barvu.
Já osobně nejraději libeček nakrájím a namrazím a používám ho podle potřeby. Mám ho celý rok až do nové sklizně. Dává mi ho kamarádka ze zahrádky.
2. Vyléčí zažívací potíže
Jednou z velmi prospěšných vlastností libečku je příznivý vliv na naše zažívání. Zlepšuje trávení a stimuluje produkci trávicích šťáv. Může pomoci lidem trpícím nechutenstvím, nedostatečnosti žaludku a žlučníku, pocitem “těžkého břicha” po jídle a lidem s celkově pomalým zažíváním. Je také účinným pomocníkem pro plynatosti, za tímto účelem můžeme přidávat jeho listy či semena do pokrmů nebo si po jídle připravit slabší čaj z listů a semen, popřípadě kořene. Vědci také objevili, že libeček je velice efektivní v boji proti bakteriím, jako jsou E. coli a Salmonela.
V těchto případech se mi velice osvědčil a nemusím používat medikamenty.
3. Vyřeší bolesti kloubů
Libeček je také prospěšný pro jedince trpící kloubními potížemi, jako jsou revma, artróza nebo dna. Za tímto účelem můžete použít všechny části rostliny, ale nejvýraznější účinek má v tomto případě kořen. Krátkým povařením sušeného kořene si připravíte čaj, ten pijte několikrát denně. Kořen se dá ale konzumovat začerstva, stačí, když ho oloupete a upravíte jako zeleninu, např. v polévce. Někteří léčitelé doporučují lidem trpícím výše jmenovanými kloubními potížemi i koupele s přídavkem odvaru.
Máme v rodině u jednoho člena dnu a tento způsob se mu osvědčil. Já si na klouby občas uvařím čaj, když si nějaký libeček nasuším.
4. Pročistí tělo
Čaj z libečku má výrazné močopudné, a tím i čistící účinky. Naše tělo zbavuje usazených toxických látek, čistí krev. Detoxikační působení se může projevit i lehce zvýšeným pocením po jeho konzumaci, kdy z těla odcházejí škodlivé látky. Často se přidává do bylinných směsí proti potížím s močením, ledvinami a prostatou. Je totiž vysoce močopudný a podporuje vylučování bez ztráty elektrolytů. Tak přispívá k častějšími močení, a tím i k vylučování ledvinových kamenů. Těhotné ženy by se mu však měly raději vyhýbat.
Moje kamarádka má s tímto dobré zkušenosti při detoxikaci.
5. Zklidňuje alergie
Zklidňující efekt libečku pomáhá přirozeně bojovat pro symptomům alergie. Quercetin, sloučenina obsažená v libečku tlumí uvolnění histaminu a zmenšuje podráždění způsobená přecitlivělosti vůči některým složkám přírody.
Bohužel, i ve svém pokročilém věku se mi občas objeví alergie.
Milé ženy, ráda jsem se s Vámi podělila o úžasnou bylinku, která nám může tolik pomoci při našich zdravotních potížích. Je výborná a také nepostradatelná do pokrmů, kterým dává výbornou chuť a bez níž bych si vaření neuměla představit. Tak hurá za kamarádkou, která má zahrádku a libeček jí tam roste jako plevel a ona Vás určitě obdaruje.