Kyselina listová je pro zdraví velmi důležitá a má v těle více funkcí, než bychom možná čekali. Abychom jí měli dostatek, stačí si dát každý den čerstvý salát nebo jinou listovou zeleninu.
Kyselina listová se doporučuje ve zvýšeném množství užívat během těhotenství, nejlépe však již tři měsíce před samotným otěhotněním. Napomáhá totiž dělení buněk, podporuje růst plodu a diferenciaci tkání, zvláště nervové soustavy. Je prokázáno, že podávání folacinu během těhotenství snižuje výskyt vrozených vad nervového systému i jiných.
Víte, kde ji najdete? V hlávkovém salátu. Během několika dní všechny hlávky na zahradě narostly a je ho salát snít. Již otec říkával: „Jezte ten salát! Vy ho nikdo nejíte!“
Typ na jednoduchou redukční večeři: omýt listy salátu a jíst s popíjením půl litru vody.
Vynikající je salát se sladkokyselým nálevem. Otec ho miloval s kefírem.