Léčba zemí: Jak strava ovlivňuje naše zdraví a životní styl

Napadlo by vás, že to hnusné strupaté jablko bude mít v sobě víc životadárného než ta krásná jablka ze supermarketu? Tušili jste, že kvalita masa i mléka zvířat závisí na tom, jak zvíře žilo/žije a jedlo/jí? Že hořké nám moc svědčí (to jablíčko jez miláčku se slupkou!)? Že migrény, ADHD, nesoustředěnost, střevní problémy či problémy s růstem mohou souviset se stravou víc, než je nám milé? A že máte zdraví svých dětí v rukách víc, než si jste schopni představit?

Recenzi knihy Léčba zemí jsem psala pro maminkovský server Promaminky.cz, přece jen téma bylo jasné. Jenže pak mi došlo, že to není jen kniha pro maminky. Je opravdu pro všechny, kteří mají otevřenou mysl. A tak ji dávám i sem na mé srdcové ŽENY s.r.o. *heart*

Jo…a neumím to napsat krátce 😀

Patříte-li mezi zvídavé rodiče s otevřenou myslí, pak tahle knížka nesmí chybět ve vaší čtenářské výbavě. Průvodce výchovou zdravých dětí v nezdravém světě má na svědomí americká neuroložka Maya Shetreat-Klein a na českém trhu ji vydalo nakladatelství Práh. Je to trochu neveselé čtení, u kterého určitě jásat nebudete. Počítám, že pocity, které s vámi tímhle čtením půjdou, se budou pohybovat na škále: ale to přece není možný (!) po celkem jasné: tak to jsme tedy v …(!).

O čem kniha Léčba zemí: Průvodce výchovou zdravých dětí v nezdravém světě je?

O tom, že všechno souvisí se vším. O tom, že umět si uvědomovat souvislosti je cesta. O tom, že spjatost s přírodou a zemí je pro naše fungování a život nehyhnutelná. O tom, že čím více se snažíme věci automatizovat, průmyslově produkovat a takzvaně „ojebat“, vrátí se nám to nebývale nepříjemnou měrou. A také o tom, že je třeba nad věcmi přemýšlet, dávat si je do souvislostí, vážit pro a proti a pak se rozhodovat. Konečně…od toho máme v hlavě náš akademický mozek J A ještě jedna zajímavost tam je a mnohé z vás možná překvapí – v Americe je to ještě horší. Autorka je Američanka a všechny své závěry tedy popisuje na modelu Ameriky. Kniha je ale doplněna poznámkami překladatele, a tak si můžete udělat poměrně slušný obrázek o tom, že být v Evropě je fajn a že rozhodně může být hůř.

Kniha je …dlouhá. 323 stran. Ačkoliv je autorka lékařka a neuroložka, umí informace zprostředkovat a dávat do souvislostí tak, aby je pochopil i laik. A to je velmi důležité, protože 323 stran odborného a medicínského rozboru bychom asi četli velmi ztuha. Knihu možná nepřečtete jedním dechem, budete se ale vracet, dokud ji nepřečtete celou. Pokud si knihu koupíte a zůstane jen vaše, pak doporučuji si v ní podtrhávat zajímavé myšlenky, souvislosti a dělat si poznámky.

Chtěla bych vám z té knihy předat tolik věcí! Jenže bych pravděpodobně napsala knihu další. Takže to musím trochu „smrsknout“.

Kniha je rozdělena do čtyřech částí:

Část I – Pusťme se do léčby zemí
Tahle část je takové zahřívací kolečko. Klade zajímavé otázky. Tak například: „Společnost je stále vzdělanější a vyspělejší, medicína stále pokročilejší, vymítili jsme řadu smrtelných chorob – tak jak to, že naše děti jsou stále nemocnější?“ Autorka uvádí řadu statistik – růst výskytu chorob a poruch u dětí v posledních letech, spotřebu léků a také fakt, že chronická onemocnění začínáme brát tak nějak jako „standard“. Hodně se tu dozvíte o epigenetice (a o tom, že epigenetické změny jsou vratné!). O tom, že zdraví je v břiše (střevní mízní tkáň tvoří přes 70 % našeho imunitního systému). O propojení mozku a střev. O řadě zajímavých studií (například té, kdy byly pokusným myším vyčištěny útroby od všech mikroorganismů a k čemu to vedlo na úrovni mentální).
Zajímavé myšlenky aneb co mi utkvělo v paměti:

Mají-li být děti zdravé, musí být v přímém kontaktu s celou paletou elementů života: sluncem, čerstvou stravou, všemi druhy mikroorganismů, všemi živými tvory.

Potrava může příznivě i nepříznivě ovlivnit genovou expresi na několik dalších generací.

Každé uzdravení vychází ze samotného organismu.

Tlumením příznaků umlčujeme hlas organismu. Léky zpravidla neřeší příčinu problému. Když potlačíme příznaky, uleví se nám. Ale úleva nám zároveň dovolí ignorovat varovné signály těla. Tlumením je nevyřešíme. A přetrvávající nerovnováha se dříve či později projeví znovu, nebude-li řešena.

V USA žije jen 5 % světové populace. Tahle „pětka“ má na hrbu 75 % celosvětové spotřeby léků.

Léky s paracetamolem zvyšují riziko vzniku astmatu, alergií a ekzémů a riziko rozvoje ADHD u dítěte, pokud jeho matka užívá lék s paracetamolem v těhotenství. Jak je to možné? Paracetamol se v organismu nevratně váže na glutathion, silný antioxidant, jenž pomáhá buňkám zbavovat se toxického odpadu a volných radikálů. Paracetamol tedy oslabuje samočistící schopnost buněk.

Střevní tkáň (GALT) tvoří přes 70 % našeho imunitního systému.  Veškeré zdraví začíná ve střevech.

Část II – Krok první: Uzdravení

Dozvíte se hodně o potravinových alergiích, úspěšných příkladech z praxe a naučíte se věci dávat do souvislosti. Přečtete si o GMO. Naučíte se používat eliminační test. Dozvíte se o tom, proč jsou některé potraviny alergeny a proč tomu tak je (a proč tomu tak být nemusí). Zjistíte, že v Evropě máme velmi přísná pravidla (přísnější než v Americe) a proč je to dobře. A čeká vás i čtení o cukru a soli – opět v souvislostech. Včetně toho, jak dokáží výrobci lhát o složení a „ohýbat“ si pravdu ku svému finančnímu prospěchu (najdete tu třeba příklad „cereálního“ giganta Kelloggś a rozhodně vás to nepotěší).

Zajímavé myšlenky aneb co mi utkvělo v paměti:

Je tu mraky zajímavostí, vybírám jen jednu: Nad zdravím svého dítěte máte větší kontrolu, než si myslíte.

Část III – Krok druhý: Výživa

Jsme to, čím se živí to, co jíme. Když je zdravá půda, jsme zdraví i my. Dozvíte se tu informace o masu, mléku, vajíčkách, obilovinách, rybách, ovoci, zelenině, semínkách, vodě….a o tom, co je činí nezdravými (neb ve své podstatě zdravé jsou). Naučíte se, jak kupovat potraviny (jak je poznat), aby byly opravdu čerstvé (jako příklad uvádím mrkev – tu kupujte vždy s natí). Pak si také přečtete o tom, jak důležité je jíst hořké potraviny.


Zvláštní kapitolou, které vám přidělají pár vrásek, jsou kapitoly o hnojení (Roundup a glysofát vám asi něco říkají), GMO a antibiotikách. A přidejme i pasterizaci. Ať už jste si mysleli cokoliv, tady to naleznete ve velmi nepříjemných souvislostech.

Zajímavé myšlenky aneb co mi utkvělo v paměti:

Proč jíst hořké? Receptory pro hořkost jsou v ústech, jícnu, žaludku, tenkém střevě, játrech, slinivce břišní, žlučníku a dokonce i nosní dutině a dýchacích cestách. Stimulují imunitní systém a pomáhají předcházet infekci (cukr dělá opak). Takže: jíst ovoce a zeleninu se slupkou, kde nejvyšší koncentrace hořkých látek.

Fytonutrienty – složky obranného systému rostlin, podporují schopnost rostliny přežít a překonat těžkosti – od škůdců a mikroorganismů přes UV záření nebo sucho až po nedostatek živin. „Stresovaná“ plodina zapne obranný systém a výsledkem jsou plody bohaté na cenné živiny. Takže to strupaté jablko, co nevypadá zrovna dvakrát vábně v sobě má nepoměrně větší množství cenných látek a živin než to krásné v obchodě.

Část IV – Krok třetí: Všechno dohromady
Najdete tu leccos…nákupní seznam, plánování jídel, pěstování, zavádění nových potravin. Na závěr je kniha obohacena řadou receptů (zelenina, maso i sladké), najdete tu také nápady na snídaně, svačiny i obědy pro děti. A řadu tipů. Třeba ten o nakrájené zelenině a ovoci. Studie dokládají, že je-li zelenina a ovoce nakrájená na malé kousky, je větší pravděpodobnost, že ji děti sní.

Četné studie dokládají, že kontakt s přírodou a se zemí zlepšuje náladu, kognitivní funkce a kvalitu života. Hrabat se v hlíně není jen zábava, ale děti jsou díky tomu také chytřejší a spokojenější.

Takže hurá ven! A knihu pak číst nejlépe na čerstvém vzduchu :-). A s otevřenou hlavou!

Knihu koupíte zde: http://www.prah.cz/knihy/lecba-zemi-shetreatova-kleinova-maya-357 za 229 Kč! 

Není ta doktorka nějaká divná?
Je to lékařka. Neuroložka. A je pěkně ostrá, co se týče kritiky lékařského a farmaceutického světa. Má ale všech pět pohromadě. Svým malým peklem si prošla, když byl jejímu synovi rok a onemocněl (dušnost, rýma, kašel, apatie, poruchy řeči). Konvenční medicína ji hnala směrem k antibiotikům, kortikoidům a inhalátorům. Ačkoliv pocházela ze stejného lékařského prostředí, nějak se jí to celé nezdálo (vždy, když jde právě o vaše dítě, všechno vnímáte jinak). Pustila se do pátrání na vlastní pěst a našla příčinu. Potravinová alergie. A úplné uzdravení. Doktorce Shetreat-Kleinové to pomohlo otevřít oči poměrně výrazně, až tak že zkušenosti promítla do své lékařské praxe neuroložky. A daří se. Z nemocného těla totiž onemocní i mozek. A když se tělo uzdraví, dá se do pořádku i mozek.

Nevěříte? Prostě si to přečtěte.

foto: Jitka Hemolová

 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account