Podle odhadů je v České republice kolem 40 tisíc celiaků. Bohužel příznaky celiakie nejsou jednoznačné a mnohdy trvá řadu let, než je zjištěna správná diagnóza, proto dané číslo bude ve skutečnosti mnohem vyšší. Negativní projevy celiakie mají dopad na celý organismus a nejedná se vskutku o nic příjemného. Pokud vy nebo třeba vaše dítě trpí chorobou, která vyžaduje nasazení bezlepkové diety, nezoufejte, i bez lepku se dá žít v pohodě, stačí vědět, jak na to.
Čtěte etikety
Bezlepková dieta představuje přísné celoživotní omezení v jídelníčků pro všechny, kteří trpí nemocí, jako je celiakie či Duhringova dermatitida. Život bez lepku není pro mnohé jednoduchý, avšak dnešní trh nabízí mnoho možností a usnadnění v podobě pestré škály produktů určených pro bezlepkovou dietu. Není žádný problém připravit si bezlepkové lívance snadno a rychle za zakoupené směsi, sehnat v obchodě bezlepkové pečivo nebo různé slané i sladké dobroty. Lepek neboli gluten představuje alergen, který musí být vždy ve složení výrobku výrazně uveden. Vyhýbat se musíte všem produktům obsahujícím obiloviny, jako je pšenice, žito, či ječmen. Jídelníček i přes tato omezení může být však pestrý, kromě přirozeně bezlepkových potravin vyhledávejte výrobky speciálně upravené a označené logem přeškrtnutého klasu nebo slovním spojením „bez lepku“. Sledovat etikety potravin je v tomto případě důležité, jelikož se může snadno stát, že se lepek vyskytne i u potravin, ve kterých by se přirozeně vyskytovat neměl, ale je do výrobku přidán, aby zde fungoval jako levné pojivo, můžete jej takto objevit například v mléčných light produktech, polotovarech či pochutinách.
Dopřejte si bez obav
Mezi přirozeně bezlepkové potraviny patří brambory, rýže, kukuřice, pohanka, teff, sója, luštěniny, quinova, amarant, ovoce, zelenina, maso, ryby, vejce, mléčné výroby, ořechy, káva, víno a mnoho dalších. Pokud jste labužník italské kuchyně, díky speciálně upraveným výrobkům nebudete ochuzeni ani o skvělé těstoviny či chutný chléb. Máte rádi sušenky, tyčinky, či müsli nadupané energií? Dnes není žádný problém dopřát si i tyto dobroty v bezlepkové variantě. Na klienty s bezlepkovou dietou ani čeští výrobci opravdu nezapomínají a jsou vůči nim daleko otevřenější než kdy dříve. „Máme dlouholetou zkušenost s výrobou potravin s deklarací bez lepku a tento sortiment máme skutečně široký, od kaší přes směsi na pečení, křupavé müsli, lupínky, vločky, nebo naprostá novinka müsli tyčinky naslano. Provozujeme vlastní stanici na čištění, třídění a úpravu zrna, technologie na výrobu vloček a lupínků,“ vyjmenovává Ing. Jaroslav Šimek, PhD, vedoucí vývoje značky Semix. Zatímco dříve byli lidé s bezlepkovým omezením odkázáni výhradně na domácí kuchyni a zajít si na jídlo do restaurace bylo mnohdy riskantní, dnes není problém vyhledat si ve větších městech restaurace s nabídkou bezlepkových jídel. Stačí zabrouzdat na tripadvisor.cz a v kolonce stravovací omezení zadat Nabídka bezlepkových jídel. Možná se budete divit, kde všude si bez obav pochutnáte na skvělém obědě či večeři.
Pestrost alternativ
Máme štěstí, že na středoevropském trhu lze bez problému zakoupit mnoho typů mouk. Ve zbytku světa musíte často vynaložit značné úsilí, abyste sehnali jinou variantu, než je hladká mouka. Dnes jsou i mouky velkým tématem zdravého životního stylu a bezlepkové varianty jsou vyhledávané i lidmi bez zdravotních omezení. Věděli jste, že lepek v mouce udává její lepivost, resp. to, jak se mouka s ostatními surovinami pojí? „Vhodnou alternativou k pečivu jsou křehké trvanlivé chleby či tyčky z netradičních a nutričně bohatých luštěninových mouk vyráběných za pomocí metody extruze. Konzumací netradičního pečiva z amarantu, dýně, quinoa, teffu, čočky, špaldy nebo pohanky tak dostanete do jídelníčku lehkost a žádoucí pestrost. Přidáním kvalitní šunky, cizrnového hummusu, tvarohové či avokádové pomazánky vytvoříte během chvíle nutričně vyváženou snídani, svačinu nebo pozdní večeři, po které vám nebude těžko,“ říká Martin Fuchs, majitel Extrudo Bečice.
Tipy na bezlepkové produkty:
Jedinečnou novinku na trhu v podobě Müsli tyčinek naslano od značky Semix si mohou dopřát i bezlepkáři. Představují zdravou alternativu mastných chipsů či klasických slaných tyčinek. Tyto tyčinky najdete ve dvou příchutích, rajče s bazalkou a sýrové. Jsou vyrobeny z ovsa a klíčené čočky, díky kterým jsou zdrojem bílkovin a mají vysoký obsah vlákniny. Poslouží jako plnohodnotná a vyvážená svačina do práce, do školy, ke sportu nebo jen tak na výlet či k posezení u vína. Müsli tyčinky naslano rajče a bazalka (55 g) od značky Semix zakoupíte od 16 Kč v prodejnách Globus, Teta drogerie a Rossmann drogerie a na www.semix.cz.
Trvanlivé cizrnové směsi Crispins potěší každého bezlepkáře, který si rád pochutná na skvělém jídle a zároveň si vaření rád usnadní. Cizrnové lívanečky Crispins připravíte raz dva, stačí přidat mléko a vejce a po 15 minutách začít smažit. . Směs Crispins zakoupíte od 35 Kč na extrudoshop.cz, v Globusu, DM drogeriích či zdravých výživách.
Biopekárna Zemanka peče nejen ze surovin pocházejících z ekologického zemědělství, ale má i bezlepkovou řadu se sladkými sušenkami či slanými výrobky. Novinka bezlepkové soletky jsou připraveny ze směsi rýžové, kukuřičné a jáhlové mouky bez palmového tuku, bílého cukru a alergenů a chutnají jako ty s lepkem. Tyčinky zakoupíte www.biopekarnazemanka.cz, v prodejnách Tesco, Globus, BioPoint, Pont market a vybraných zdravých výživách od 30 Kč. Zemanka používá i méně tradiční suroviny jako je čirok například ve sladkých bezlepkových bio sušenkách s kokosem.