Podzimní prevence: Proč je důležité doplňovat vitamín D a omega-3 kyseliny

Sychravé počasí a klesající teploty, stres a nedostatek slunečního záření. Toto vše nás koncem roku oslabuje. Jak předcházet nemocem a zvládnout tak předvánoční přípravy v dobré kondici? Pevná imunita je komplexní záležitost životního stylu, její posilování ale tak složité být nemusí. Dbejme tedy obzvláště v tomto období na dvě zásady: důsledné doplňování omega-3 mastných kyselin a vitaminu D, takzvaného „slunečního vitaminu“. Podpoříme tím imunitní systém, upevníme zdraví a tím psychickou pohodu. Vitamin D i omega-3 získáváme ze stravy, hlavně z ryb, kterých však Češi jedí až žalostně málo. Začněme tedy s jejich pravidelným doplňováním.

Déčko a omega-3: dokonalý pár

O důležitosti vitaminu D pro naše zdraví se hovoří čím dál častěji. Může působit preventivně proti infekcím a některým chronickým chorobám. Je nezbytný po celý život a jeho potřeba s věkem roste! Déčko si naše tělo tvoří v kůži díky působení slunečních paprsků. V létě se ale UV záření úspěšně bráníme ochrannými krémy a na podzim a v zimě si ho užíváme poskrovnu. Vitamin D je tedy třeba získat z potravin, nicméně podle údajů Státního zdravotního ústavu se nám to moc nedaří, protože méně než 1 % populace přijímá dostatek vitaminu D z obvyklé české stravy.*

„Nízké hladiny vitaminu D jsou prokazovány u řady autoimunitních chorob. Zvláště v ekonomicky vyspělých státech se šíří epidemie hypovitaminózy D a je spojována s narůstající obezitou,“ upozorňuje na problémy spojené s nedostatkem déčka MUDr. Eva Daňková, CSc., z Centra prevence a léčby alergií a poruch imunity – Immunia.

Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA jsou zase stavebními kameny všech buněk v lidském těle. Mají pozitivní vliv na činnost srdce, mozku a zraku. Získáváme je opět jen ze stravy, a to převážně z ryb, hlavně z těch tučných, jako je losos, makrela…

Ryby na talíři: napadlo vás, že …?

To, že jsou ryby jednoznačně nejbohatším zdrojem omega-3 mastných kyselin, už víme. Věděli jste ale, že ryby obsahují ve velké míře právě onen důležitý vitamin D? Cenným zdrojem je, jako u omega-3, maso tučných ryb (sleď, makrela, losos), ještě lépe jsou na tom s obsahem rybí játra (treska, halibut či makrela). Ty průměrně obsahují déčka nejvíce. Obzvláště tresčí játra, tradiční pochoutka, jsou jím doslova nabitá.** Na talířích české populace jsou ale ryby spíše ojedinělou záležitostí, průměrný Čech konzumuje jen 1/4 doporučovaného množství ryb. Obsah vitaminu D a omega-3 v rybách navíc ovlivňuje řada dalších faktorů: druh ryby, místo, kde žije, jaké jsou její zdroje potravy aj. A upřímně, kolikrát ročně si dáte tresčí játra? Látky v nich podstatné je tedy třeba doplnit jinak.

Ryba každý den a žít na Bahamách

Realita je taková, že ani při vší dobré vůli se tučné ryby nedaří jíst tak často a na Bahamy, kde bude stále dost sluníčka, se přes zimu také nepřestěhujeme. Některé státy přistupují k nedostatku vitaminu D ve stravě komplexně, tzv. fortifikací potravin, a vitamin doplňují např. do mléka či pečiva. Řešením je ale také pravidelné užívání kvalitního rybího oleje z tresčích jater. Ten obsahuje přírodní vitamin D i omega-3 kyseliny dostatečně. Například rybí olej Möller’s je vyroben z oleje získaného právě z tresčích jater z ryb lovených u norských ostrovů Lofoty. Má opravdu velkou škálu benefitů a je možné ho užívat v podstatě od raného dětství. Pro ty, kdo nejsou příznivci rybí chuti, je na trhu citronová příchuť, olej se tak dá bezproblémově spolknout přímo ze lžičky nebo například přidat do jídla či smoothies.

A jak jsou na tom s vitaminem D naše děti?

Vitamin D v kombinaci s omega-3 mastnými kyselinami by měl být důležitou složkou dětské výživy. Kromě posílení imunity, která je právě u dětí nejkřehčí, pomáhají ke správnému vývoji zubů, zraku a kostí našich nejmenších. Výsledky nedávné studie ale poukázaly na zásadní nedostatek vitaminu D u českých dětí. Dostatečně zásobena byla jen třetina dětí ze sledované skupiny, a to pouze na začátku podzimu, kdy tělo ještě nespotřebovalo všechny zásoby z léta. Na jaře mělo dostatek vitaminu D pouze 14 % dětí, více než polovina dětí trpěla zásadním nedostatkem.*** Pro tuto věkovou skupinu je ideální olej s ovocnou příchutí. Jeho „dětsky vyladěná“ chuť pomáhá k rychlému vytvoření zdravého návyku, který může pozitivně ovlivnit jejich imunitní systém na dlouhou dobu.

 

* Údaje Státního zdravotního ústavu: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/mene-nez-1-osob-ma-dostatek-vitaminu-d-z-obvykle-ceske
** Údaje Státního zdravotního ústavu: Bischofová, S. – Ruprich, J. © Centrum zdraví, výživy a potravin Brno
*** Údaje Státního zdravotního ústavu: http://www.szu.cz/tema/zivotni-prostredi/vitamin-d-u-deti

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account