Sůl je nad zlato, tedy pokud jde o pohádkový svět. Ten reálný svět se od toho pohádkového krapet liší, to jistě na vlastní kůži zažil každý z nás. Pokud jde o sůl, opravdu se v kuchyni využívá ve většině receptů, dokonce tak moc, že se z bílého (nad)zlata stává bílý zabiják.
Sůl nad zlato
Sůl má v kuchyni své výsadní postavení a funkci. Jako sloučenina chloridu a sodíku má také své funkce v lidském organismu.
-
Zejména sodík je významným minerálem, který se podílí na udržování rovnováhy tekutin a iontů.
Sodík je jedním ze stavebních prvků kostí, zajišťuje svalovou činnost a také se stará o přenos nervových vzruchů.
Sodík hraje roli i v metabolických procesech, zejména pokud jde o sacharidy.
Na zažívání se podílí i chlorid, resp. chlor. Ve formě kyseliny chlorovodíkové je součástí žaludečních šťáv.
Do určité míry je sůl jako zdroj sodíku a chloru lidskému tělu prospěšná. Pokud půjde o sůl kamennou (alpskou, himalájskou) nebo sůl mořskou, bude dokonce zdrojem dalších prospěšných minerálních látek.
Všeho moc škodí
Do určité míry si se solí lidské tělo v případě nadbytku také hravě poradí – jednoduše ji vyloučí ven z těla. Ta míra je však dle Světové zdravotnické organizace asi 5 gramů na dospělého člověka denně. Dle lékařských statistik přitom dospělý člověk denně sní i více než 16 gramů soli!
Zdaleka nejde jenom o sůl z kuchyňské slánky. Ta představuje pouze asi 15 procent z celkového příjmu soli. Potíž, resp. sůl je v jídle a potravinách, které jíme. Jídelníček sestává zejména z rafinovaných potravin, které jsou typicky nejenom plné chemických aditiv, ale také soli. Instantní pokrmy, konzervy, sterilizované potraviny nebo fast food… to jsou největší zdroje soli, které se vyplatí omezit, pokud chceme omezit příjem soli.
Tím se dostáváme ke klíčové otázce Jak méně solit?
Tipy jak méně solit
-
Omezte příjem potravin a pokrmů s vysokým obsahem soli. Zaměřte se na ty, které soli obsahují minimum. Jde zejména o ovoce a zeleninu.
Snažte se sůl z potravin odstraňovat místo toho, abyste ji dodávali. Například pečivo s krystalky soli na povrchu vyměňte za jiné – anebo aspoň krystalky soli z pečiva odstraňte.
Zbavte se zvyku automaticky dosolovat jídlo. Slaná chuť vzbuzuje závislost a touhu solit čím dál víc. Zapracujte na tom, abyste se této závislosti zbavili. Sůl je droga podobně jako cukr, slané chutě jsou údajně silnější a návykovější než chutě na sladké.
Hledejte alternativy soli. Existují! Jde zejména o aromatické bylinky a koření, které podpoří chuťový požitek z jídla. Podobně funguje sůl, ale zdaleka nenabízí takové chuťové variace.
Co kdybyste někdy při vaření jídlo zkusili zapomenout osolit? Stane se něco?:-)
Jak čelit pohodlnosti a změnit své návyky?
Důležitá je motivace sebe sama. S tou by vám mohl pomoci výčet některých následků nadbytečného příjmu soli:
-
onemocnění ledvin
vysoký krevní tlak
vyšší riziko kardiovaskulárních chorob
vyšší riziko srdeční či mozkové příhody
obezita, zavodnění, otoky
zažívací problémy
záněty
Čas na změnu
Právě nyní je ta nejlepší doba pro změny v jídelníčku. K dispozici máme množství jarních bylinek a jarní zeleniny, která je nejenom plná cenných živin, ale také plná chuti. Soustřeďte se na přirozenou chuť potravin, byla by škoda ji přebíjet solí. Sůl sice sama o sobě není zabijákem, ale jak již bylo řečeno – jíme jí až příliš mnoho.
Až si budete připravovat salát z jarních bylinek a květů, krájet na talíř kousky jarní zeleniny, například ředkviček na zdravé chroupkání nebo mixovat energií nabité jarní smoothie (třeba zelený nakopávač se špenátem, citrusy a zelenými potravinami) , nesahejte po soli. Není to potřeba. Udělejte zjara opravdu něco pro sebe – a když už si dopřejete dávku bioaktivních živin z jarních darů přírody, nepokazte to zbytečným solením.