Grapefruit je možná trochu odstrkovaným citrusovým plodem. Pro někoho je moc hořký, pro jiného moc kyselý a pro někoho znamená hodně práce před konzumací. Je to škoda, protože dozrálé grepy jsou nejen chutné, ale udělají hodně i pro naše zdraví.
Grapefruit neboli grep byl poprvé objeven na ostrově Barbados v Karibském moři, odkud byl dovezen do Ameriky. Grep se původně pěstoval jako okrasná rostlina a jako ovoce je populární od 19. století. Dnes známe jeho čtyři barevné formy, a to bílý, žlutý, růžový a červený. Plod grapefruitu má v průměru 10-15 cm. Vnitřní dužina je dělená na jednotlivé dílky a její barva je proměnlivá, od bílé přes růžovou až k červené a liší se i sladkostí. Grapefruitový strom ročně rodí až 700 plodů. Pěstuje se v Brazílii, Izraeli, Texasu, Kalifornii, na Floridě nebo i v Turecku a ve Španělsku.
Obrovský zdroj vitamínu C
Grapefruit je výtečné citrusové ovoce, které nám pomůže zvýšit imunitu, což určitě ocení každý, zvláště pak v zimním období či na jaře, kdy pociťujeme příznaky jarní únavy. Dodá nám hodně energie a také nás umí pozitivně naladit. Je skvělým zdrojem vitamínu C. Dá se říci, že pokud sníme jeden grep, pak naše tělo získalo celou jeho potřebnou denní dávku. Je často uváděn jako třetí nejlepší zdroj tohoto vitamínu po šípcích a kiwi. A vitamín C je přeci jedna z nejúčinnějších látek pro zvýšení obranyschopnosti našeho organismu. Grep obsahuje také hodně vody a vlákniny, což určitě ocení všichni milovníci pravidelného hubnutí, zlepšuje totiž metabolismus.
Ačkoliv mnoho lidí si loupe i dílky grepů a nechává jen čistou dužinu, lepší je jíst po oloupání kůry i zanechaná bílá vlákna, protože ta jsou velmi dobrým zdrojem bioflavonoidů, které jsou zdraví prospěšné a chrání naše buňky před působením volných radikálů. Působí jako prevence proti kornatění tepen, žaludečním vředům a rakovině, s čímž jim pomáhá i betakarotén, který také grapefruit obsahuje. Sílu grepů dokazuje i fakt, že výtažky získané z dužiny a semínek se při výzkumech ukázaly jako vražedné pro stovky různých virů a desítky plísní.
Posilující kúra
Grapefruitová posilující kúra je jednoduchá. Stačí každý den ráno po probuzení a nalačno oloupat jeden grep a sníst ho. Se snídaní bychom pak ale měli počkat minimálně půl hodiny, aby naše tělo vitamínovou posilující bombu dobře strávilo. Ideální je takto postupovat obden po dobu jednoho až dvou měsíců. Naše odolnost vůči různým onemocněním se výrazně zlepší a zároveň se náš organismus očistí od mnoha škodlivin. Jedinou nevýhodou této kúry je fakt, že mnoho lidí má alergii na citrusové plody. Pro ně samozřejmě vhodná není. Pozor, působení grapefruitu je navíc tak silné, že může ovlivnit i účinky některých léků, zvláště pokud si léčíte problémy s cholesterolem, vysokým tlakem nebo spánkem. V takovém případě je dobré konzultovat větší konzumaci grepů s lékařem.
Pro krásnou pleť
Pokud nemáte alergii na grep, můžete také vyzkoušet pleťovou grapefruitovou masku, která je ideální pro mastnější pleť. Její výroba je jednoduchá. Stačí oloupat ovoce, v tomto případě až na dužinu, a poté rozmačkat vidličkou na kašičku. K té pak přidat trochu kvalitního bílého jogurtu a dobře promíchat. Vzniklou hmotu naneseme na tvář, přikryjeme gázou a necháme asi čtvrt hodiny působit. Pleť bude nádherně očištěná a osvěžená. Pokud nemáte jistotu, jak je to u vás s alergií na grep, nejdříve si naneste trochu kašičky za ucho nebo na jemnou kůži na zápěstí.