Eisbock neboli vymražené pivo vzniklo náhodou, jeho chuť je ale neopakovatelná. Do Silvestra si ho ještě stihnete připravit.Eisbock – tradiční pivní specialita původem z Kulmbachu, kdy se vymražením vody z piva zesílí jeho chuť i obsah alkoholu. Ne zcela zaplněné jednolitrové PET lahve umístíte ven na mráz. Dříve lidé měli štěstí, teploty dosahovaly -17 °C venku. Lahve se nechaly venku, pivo zmrzlo. Poté necháte pivo povolit a po vašem úsilí provedete degustaci. Výsledek vás překvapí.
Návod na přípravu:https://www.stream.cz/pivni-republika/10029615-eisbock-jak-si-doma-pripravit-luxusni-silvestrovskou-specialitu?rss&dop-ab-variant=4&seq-no=1
Kulmbacher Eisbock se dokonce vyrábí. Patří do skupiny vymrazovaných piv.
Vzhled: Tmavě mahagonová barva, čiré, slušná světlá pěna, moc nedrží.
Vůně: Vůně karamelová, lehce ovocná (sušené ovoce, třešně, švestky) a alkoholová.
Chuť : Chuť karamelová, ovocná, nasládlá. Nižší říz, plné tělo. Dochuť lehce hořká, doznívání velmi dlouhé, karamelové, třešňové, sušeného ovoce a lehce hřejivé.
Celkový dojem: Výrazné a příjemné pivo, skvěle se usrkává.
Pivní styl:
Eisbock (Bock)
Pivovar:
Kulmbacher Brauerei (Schörghuber) (Kulmbach, Horní Franky, Bavorsko, Německo)
Obsah alkoholu:9,2 %
Stupňovitost: 21° Plato
Kvasinky: spodního kvašení
Využitelná energie (odhad):
3340 kJ na 1 litr piva
Eisbock mívá temně měděnou až tmavě hnědou barvu, bohaté sladové aroma s přítomností alkoholu, někdy i ovocných tónů po švestkách či hroznech. Naopak vůně i chuť po chmelu či diacetyl žádoucí nejsou. Bohatou, sladce sladovou chuť vyvažuje vysoký obsah alkoholu a chmelová hořkost. Pro dobré vybalancování hotového piva je většinou třeba delšího ležení po vymražení. Z pochopitelných důvodů má pivo nízké nasycení oxidem uhličitým, není-li dosyceno uměle.
https://www.pivo-pivo.cz/svetpiva/clanek/4391-Eisbock/index.htm
http://www.pivnici.cz/pivo/kulmbacher-eisbock/