Proč je pro nás dostatek hořčíku tak důležitý?
Hořčík má nezastupitelnou úlohu u téměř 350 biochemických reakcí v našem těle. Je jedním ze sedmi makro-minerálů bez kterých by lidské tělo nemohlo fungovat. Hořčík je po vápníku jeden z nejvíce zastoupených prvků v lidské buňce. Díky současným zemědělským postupům, při kterých se stále častěji a ve větší míře používají různé druhy pesticidů a chemických hnojiv dochází k výraznému snížení kvality půdy. Nižší kvalita půdy v konečném důsledku znamená nižší kvalita na ní vypěstovaných potravin. Podle zpráv 0SN o životním prostředí a rozvoji vyplývá, že za posledních 100 let došlo v celosvětovém měřítku v poklesu minerálních látek v zemědělské půdě cca o 60-80 %. Toto je jeden z důvodů proč velká část populace trpí nedostatkem minerálních látek.
Nedostatek hořčíku se podílí na křečích, vysokém krevním tlaku, únavě, častých migrénách, dále může způsobovat poruchu spánku či deprese. Z dlouhodobého hlediska je nedostatek hořčíku jednou z příčin chronického únavového syndromu, osteoporózy, ledvinových kamenů a srdečních onemocnění
Pokud dbáme o své zdraví, musíme svému tělu dodávat všechny potřebné látky. V první řadě bychom se měli proto zaměřit na kvalitní stravu. Mezi potraviny bohaté na hořčík patří například sezamová nebo lněná semínka, slunečnicová i dýňová semínky, mandle, piniové oříšky, brokolice, kopr a špenát a další. Bohužel, jak jsme si řekli výše, se již nemůžeme spoléhat na dostatečný obsah minerálů v zemědělských plodinách vypěstovaných na nekvalitní půdě, je rozumné minerály zásadní pro naše zdraví dodávat tělu formou potravinových doplňků.
Po dlouholetém nedostatku hořčíku trvá poměrně dlouhý čas, než se při jeho doplňování nasytí všechny buňky. Nadužívání hořčíku se obávat nemusíme, neboť tělo přebytek hořčíku vyloučí.
U užívání doplňků s obsahem hořčíku je důležitá denní doba, kdy je užívat. Ideální je ráno ještě před snídaní nebo večer před spaním. Hořčík není vhodné užívat společně s jídlem. Snižuje se pak jeho využitelnost.
Nedostatek hořčíku se podílí na křečích, vysokém krevním tlaku, únavě, častých migrénách, dále může způsobovat poruchu spánku či deprese. Z dlouhodobého hlediska je nedostatek hořčíku jednou z příčin chronického únavového syndromu, osteoporózy, ledvinových kamenů a srdečních onemocnění
Pokud dbáme o své zdraví, musíme svému tělu dodávat všechny potřebné látky. V první řadě bychom se měli proto zaměřit na kvalitní stravu. Mezi potraviny bohaté na hořčík patří například sezamová nebo lněná semínka, slunečnicová i dýňová semínky, mandle, piniové oříšky, brokolice, kopr a špenát a další. Bohužel, jak jsme si řekli výše, se již nemůžeme spoléhat na dostatečný obsah minerálů v zemědělských plodinách vypěstovaných na nekvalitní půdě, je rozumné minerály zásadní pro naše zdraví dodávat tělu formou potravinových doplňků.
Po dlouholetém nedostatku hořčíku trvá poměrně dlouhý čas, než se při jeho doplňování nasytí všechny buňky. Nadužívání hořčíku se obávat nemusíme, neboť tělo přebytek hořčíku vyloučí.
U užívání doplňků s obsahem hořčíku je důležitá denní doba, kdy je užívat. Ideální je ráno ještě před snídaní nebo večer před spaním. Hořčík není vhodné užívat společně s jídlem. Snižuje se pak jeho využitelnost.