Saláty jsou samostatná kategorie stravování a je málo lidí, kteří by neměli alespoň některý druh rádi. Přesto jsou většinou považovány spíše za jakýsi doplněk celého menu zajišťující zdravou zeleninovou složku, než jeho hlavní chod. Přitom jde o kapitolu gastronomie, která už má dlouhou historii a je hluboce zakořeněná v jednotlivých kulturách.
Různé salátové recepty jsou spjaté s určitými zeměmi a obdobími a patří k tradici, vznikají ale také zcela nové nápady a experimenty jako trendy moderní gastronomie. Podívejte se na několik zajímavostí, které jste možná o salátech nevěděli, a nechte se inspirovat několika letními recepty!
1) Termín „salát“ pochází z latinského slova pro sůl, tedy „sal“. V období starého Říma byly saláty většinou pokrmy ze syrové osolené zeleniny vydatně zalité olivovým olejem a octovým dresinkem. Francouzi pak později začali používat slovo „salade“, z nějž pak vznikly varianty v mnoha dalších jazycích světa.
2) Kdo by si myslel, že z řecko-římské éry pocházi také světově oblíbený Caesar salát, utnul by se o nějakých 2000 let, jde o kulinářskou modernu. Na svědomí ho má italský restauratér působící v Mexiku Cesare Cardiny, který údajně o jednom rušném víkendu roku 1924 jednoduše vytvořil salát z toho, co mu zbylo ve vyjedené kuchyni. „Dejte vše na stůl a udělejte si z tvorby salátu ceremonii!“, řekl prý tehdy svým hostům. Verzí příběhu je sice více, tato je ale nejvíce romantická.
3) Jeden z prvních zaznamenaných receptů na salát obsahuje nejstarší britská kuchařka The Forme of Cury (napsaná ve 13. století). Šlo o pokrm složený ze salátových listů s pórkem a špenátem, dochucený česnekem a bylinkami, zdobený jedlými květy. Naše Magdalena Dobromila Rettigová o pět století později pak sepisovala recepty i na sladké saláty, jako třeba mix žemlí a ovoce. To pro většinu z nás asi moc do koncepce salátů nezapadá, jde ale o krásnou ukázku jejich variability.
4) Opravdu slavnou se však stala jiná variace na sladko, a to proslulý salát Waldorf. I když jej máme většinou spojený s vlašskými ořechy, překvapivě nebyly součástí zcela původního receptu. Ten sestavil v devadesátých letech 19. století Oscar Tschirky a pojmenoval jej podle newyorského hotelu Waldorf Astoria, kde pracoval. Na seznamu původních přísad figuroval celer, jablka a majonéza a právě vlašské ořechy přibyly až asi o 30 let později. Tschirky je také autorem receptu na vejce Benedikt, tedy skutečný kuchařský mág.
5) Ve světě se zažila anglická fráze „salad days“, která znamená ve volném překladu „čas mladické nezkušenosti“. Odkazuje na období, kterým si projde v mládí každý, kdy se jako zelenáč učí z vlastních chyb. Poprvé byl tento termín použit v shakespearově díle Antonius a Kleopatra z roku 1606.
TIP: Připravte si skvělý letní salát jako vydatný a zdravý hlavní chod nebo lehkou osvěžující svačinku!
Salát s klíčky fazole mungo se sýrem Il Salato
Během teplých letních dní oceníme jako oběd nebo večeři především studené pokrmy a saláty. Zároveň by naše hlavní jídlo dne mělo obsahovat taé dostatek kvalitních bílkovin, což tento salát skvěle splňuje díky kombinaci fazolí čerstvého sýra Il Salato, který je letní specialitou sýráren La Formaggeria Gran Moravia.
Ingredience:
150 g klíčky fazole mungo
1 červená cibule
1 jarní cibulka
1 žlutá paprika
hrst dýňových semínek
20 dkg sýru Il Salato z La Formaggeria Gran Moravia
olivový olej, sůl, pepř
Příprava:
Jarní cibulku a žlutou papriku nakrájíme nadrobno, sýr Il Salato nakrájíme na kostičky
Přesypeme do mísy a vše smícháme
Klíčky fazolek mungo přidáme k nakrájené zelenině
Vše promícháme, posypeme dýňovými semínky
Zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí a pepřem
Doba přípravy: 15 min
Počet porcí: 2
Salát z melounu, sýra Il Salato a oříšků
Kombinace slaného sýra II Salato z La Formaggeria Gran Moravia, křupavých oříšků a sladkého melounu je originální. Meloun chuť sýra zjemní a tím získá pikantnost. Tento salát vás bude bavit pro svou svěžest, je vhodný jako dezert, ale rovněž i jako osvěžující svačina.
Ingredience:
500 g melounu
150 g sýra Il Salato z La Formaggeria Gran Moravia
20 g lískových oříšků
šťáva z jednoho citronu
čerstvě mletý černý pepř na dochucení
Příprava:
Meloun a sýr Il Salato nakrájejte na kostičky
Dejte do mísy, přisypte oříšky a černý pepř dle vaší chuti
Salát před podáním ještě zakapejte citronovou šťávou
Doba přípravy: 15 min
Počet porcí: 4
Kombinace slaného sýra II Salato z La Formaggeria Gran Moravia, křupavých oříšků a sladkého melounu je originální. Meloun chuť sýra zjemní a tím získá pikantnost. Tento salát vás bude bavit pro svou svěžest, je vhodný jako dezert, ale rovněž i jako osvěžující svačina.
Ingredience:
500 g melounu
150 g sýra Il Salato z La Formaggeria Gran Moravia
20 g lískových oříšků
šťáva z jednoho citronu
čerstvě mletý černý pepř na dochucení
Příprava:
Meloun a sýr Il Salato nakrájejte na kostičky
Dejte do mísy, přisypte oříšky a černý pepř dle vaší chuti
Salát před podáním ještě zakapejte citronovou šťávou
Doba přípravy: 15 min
Počet porcí: 4