Průvodce svatební etikou: Zasedací pořádek, první tanec a svatební dary
V dnešní době je běžné najmout si na přípravu svatby tzv. koordinátora, ale není to vždy nezbytné. Obzvlášť chceme-li uspořádat svatbu menší. I při malé svatbě, se však stále dodržují tradice a pravidla etikety.
Svatební hostina se koná po skončení obřadu. Svatebčané se přesunou na místo, které je předem naplánované. Důležitou roli u svatební hostiny hraje zasedací pořádek.
Významné místo pro ženicha a nevěstu, bývá většinou někde uprostřed nebo v čele stolu. Stoly mohou být vytvarovány do písmene „T″nebo „U″. Nevěsta sedí vpravo, rodiče nevěsty sedí vedle ženicha, naopak rodiče ženicha sedí na straně nevěsty. Vždy by mělo platit, pravidlo, že se střídá muž se ženou. Následují svědci a další hosté dle významnosti, tedy další příslušníci rodiny a pak přátelé. Praktické je předem připravit na stůl jmenovky.
Problémem u zasedacího pořádku může být situace, kdy rodiče manželů, žijí v novém vztahu s jiným partnerem. Pak nastává otázka zda, by měli u novomanželů sedět jejich biologičtí rodiče nebo ne. Přednost by měl mít ten, který své děti vychoval. Neexistuje však žádné formální pravidlo, které přikazuje má-li to být rodič biologický, nebo ten „náhradní″. Nejlepší variantu si musí domluvit novomanželé sami, je to pouze na jejich vzájemné dohodě. Rodiče by se měli přizpůsobit přáním novomanželů.
Před obědem by se nevěsta měla upravit a odložit závoj či klobouk. Vcházet ke svatební hostině by měla jako poslední.
Hostina začíná přípitkem (většinou šampaňské) a proslovem, který může vést otec nevěsty, nebo ženicha. Slova se však může ujmout i jeden ze svědků.
Tradiční svatební menu se skládá z předkrmu, což může být šunková rolka plněná křenovou pěnou, polévka kuřecí či hovězí s játrovými knedlíčky a jako hlavní chod svíčková na smetaně. Toto menu je časté, ale je samozřejmě spousta dalších chutných jídel, které se na svatební stůl hodí např. toast s uzeným lososem, mandlová paštika s brusinkami, chřestový krém se smetanou, hráškový krém, myslivecké jelení plátky nebo pečená kachna s bramborovým knedlíkem.
Pokud jsme pozváni ke „svatebnímu stolu″ měli bychom vědět, že je slušností donést novomanželům dar. Svatební dary se odkládají na stůl vedle stolu se sváteční hostinou a není vhodné je rozbalovat hned. Záležitosti ohledně darů má na starost matka nevěsty. Ta by měla od snoubenců mít seznam věcí, které by se jim jako svatební dar mohly hodit. Matce by tedy měli pozvaní hosté volat v případě otázek ohledně darů. Díky tomuto zvyku se nemůže stát, aby se novomanželům sešlo více stejných darů (skleničky, varné konce atd.)
První tanec samozřejmě patří novomanželům, poté tančí novomanželé s rodiči svého protějšku a pak s rodiči svými. Na to navazuje volná zábava. Pokud hosté chtějí odejít ze svatební oslavy, je slušné se s ženichem a nevěstou rozloučit. Naopak novomanželé se mohou ze svatby vytratit kdykoli.
TIP: Kuchaři do domu poskytují kompletní svatební catering, vaří čerstvé tradiční menu na svatbu nebo připraví moderní raut ve formě švédských stolů. Vyberte si a objednejte si v seznamu Kuchaři do domu – www.kucharidodomu.cz kuchaře-specialistu na svatbu.
Zadejte poptávku na svatbu ZDE: http://www.kucharidodomu.cz/poptavka.html.
Zdroje: Nová velká kniha Etikety, Ladislav Špaček; Wikipedie
Zdroj foto: Pixabay.com