Setkáváme se s tím dnes a denně, někdo více, jiný méně, ale shodneme se na tom asi všichni, že jakmile dojde na krájení cibule, začnou nás pálit a slzet oči. Já osobně jsem tedy naprosto ukázková plačka, a když je potřeba krájené cibule víc, například do guláše, povolávám k této činnosti manžela.
Za slzení očí může síra. Čím je cibule čerstvější, tím víc obsahuje sirných složek. A proto když krájíte cibuli, tak ničíte cibulové buňky a tím uvolňujete plynné těkavé látky. Když se tyto látky pomocí vzduchu dostanou do očí, tak se ve spojení s vodou přeměňují mimo jiné na kyselinu sírovou a sirovodík. Oko se snaží tyto štiplavé látky dostat pryč tak, že se je snaží naředit a to je důvod, proč slzíte, až brečíte.
Existují ovšem triky, které by měly slzení očí zabránit, mezi jinými například:
Zapalte si svíčku
Velmi zajímavá metoda. Při krájení cibule si zapalte kousek od prkénka svíčku. Ta by měla způsobovat proudění vzduchu. Teplý vzduch se dostane nahoru a ten chladnější by měl jít do svíčky. Chladnější vzduch by měl obsahovat štiplavé výpary.
Žvýkejte kousek chleba
Ještě zajímavější metoda. Údajně při žvýkání chleba přestaneme myslet na to, že by nás měly pálit a slzet oči…
Cibuli spařte nebo zchlaďte
Další zajímavá metoda, o které jsem již několikrát slyšela či četla, je namočit cibuli do vody, či ji dokonce trošku spařit, plynné štiplavé látky reagují s vodou a proto se jich tolik nedostane k Vašim očím. Zchlazením cibule minimalizujete práci enzymů.
Používejte ostrý nůž
Poslední metodou ochrany je používat ostrý nůž. Jak jsme si řekli na začátku, tak krájením cibule se porušují cibulové buňky, které uvolňují štiplavé látky. Stručně řečeno, ostrým nožem jich porušíte méně.