Historie Mezinárodního dne kuchařů není příliš dlouhá. Poprvé se tento svátek slavil v roce 2005 v Jižní Africe. Zanedlouho vznikla myšlenka stanovit Mezinárodní den kuchařů jako oficiální svátek. Tento den oslavuje všechny příznivce gastronomie, ať už profesionální nebo amatérské a je také příležitostí pro různé charitativní akce, které jsou spojeny s dobrým jídlem a pitím. Hlavním tématem obvykle bývá nastínění problematiky hladovění v chudých oblastech po celém světě.
Letošní rok a pandemie koronaviru zasáhla nepříjemně do mnoha oborů a odvětví. Bohužel restaurace a s nimi i kuchaři patřili a patří k těm nejvíce ohroženým. Na jaře musely být tyto podniky vesměs zcela zavřené a nyní na podzim se situace pomalu opakuje. O to víc si kuchaři a majitelé restaurací zaslouží naše poděkování a podporu.
„Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi – kuchařské knihy.“
Joseph Conrad
„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu.“
George Bernard Shaw
„Čisté svědomí činí člověka šťastným a spokojeným, ale plný žaludek to dokáže stejně tak dobře, a to levněji a snadněji.“
Jerome Klapka Jerome
„S plným žaludkem se přemýšlí těžce, ale zato loajálně.“
Gabriel Laubcitát
„Objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí víc než objevení nové hvězdy.“
Anthelme Brillat-Savarin
„Po dobrém obědě lze odpustit každému, i vlastním příbuzným.“
Oscar Wilde
„Zdrženlivost v jídle je buď láska k vlastnímu zdraví, nebo neschopnost pořádně se najíst.“
Francois de la Rochefoucauld