Žitný kváskový domácí chléb bez hnětení
Ingredience
Kvásek:
- startovací kvásková kultura ze skleničky
- 150 g žitné mouky
- 150 ml vlažné vody
Těsto:
- 600 g žitné mouky
- 500 ml vlažné vody
- 2 čajové lžičky soli
- 1-2 polévkové lžíce kmínu celý nebo drcený
Instrukce
- Kvásek: do velké mísy odvážíme 150g žitné mouky a 150ml vlažné vody a přidáme startovací kváskovou kulturu ze skleničky.
- Pořádně promícháme a zakryjeme utěrkou.
- Kvásek necháme pracovat 12 hodin, nejlépe přes noc.
- Těsto: druhý den ráno nejdříve odebereme 2 lžíce kvásku do čisté skleničky na další pečení.
- V lednici vydrží maximálně týden.
- Do kvásku v míse přidáme mouku, sůl, kmín a pomalu vařečkou přimícháváme vlažnou vodu.
- Vznikne husté lepivé těsto.
- Do vysoké formy dáme pečící papír tak, aby přečníval z formy ven.
- Těsto nabíráme lžící do formy a uhladíme.
- Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 3-5 hodin.
- Pečení chleba: rozehřejeme troubu na 250 stupňů a opatrně vložíme formu s vykynutým těstem.
- Hned potom stáhnu na 180 stupňů a peču 75 minut.
- Raději peču pomaleji a déle.
- Toto je potřeba si vyzkoušet, podle toho, jak peče trouba a jak kdo máme rádi tmavou nebo světlou kůrku.
Vďaka za receptík na chlebík