Žitný kváskový domácí chléb bez hnětení

Vytisknout recept
Na přípravu tohoto žitného domácího chleba potřebujeme startovací kváskovou kulturu, pokud nemáme, můžeme si ji koupit a nebo ji dostanete, jako já, od kamarádky i s receptem. Dále potřebujeme velkou mísu, formu na pečení chleba, pečící papír a vařečku. Chléb pouze zamícháme vařečkou a vůbec nehněteme rukama.
Kategorie Přílohy
Kuchyně Česká
Klíč. slova kváskové, pečivo
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 1 hour 15 minutes
Celkový čas 1 hour 25 minutes
Porce 4 osoby
Kalorie 241
Uvařila Eva Portlová

Ingredience

Kvásek:

  • startovací kvásková kultura ze skleničky
  • 150 g žitné mouky
  • 150 ml vlažné vody

Těsto:

  • 600 g žitné mouky
  • 500 ml vlažné vody
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1-2 polévkové lžíce kmínu celý nebo drcený

Instrukce

  • Kvásek: do velké mísy odvážíme 150g žitné mouky a 150ml vlažné vody a přidáme startovací kváskovou kulturu ze skleničky.
  • Pořádně promícháme a zakryjeme utěrkou.
  • Kvásek necháme pracovat 12 hodin, nejlépe přes noc.
  • Těsto: druhý den ráno nejdříve odebereme 2 lžíce kvásku do čisté skleničky na další pečení.
  • V lednici vydrží maximálně týden.
  • Do kvásku v míse přidáme mouku, sůl, kmín a pomalu vařečkou přimícháváme vlažnou vodu.
  • Vznikne husté lepivé těsto.
  • Do vysoké formy dáme pečící papír tak, aby přečníval z formy ven.
  • Těsto nabíráme lžící do formy a uhladíme.
  • Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 3-5 hodin.
  • Pečení chleba: rozehřejeme troubu na 250 stupňů a opatrně vložíme formu s vykynutým těstem.
  • Hned potom stáhnu na 180 stupňů a peču 75 minut.
  • Raději peču pomaleji a déle.
  • Toto je potřeba si vyzkoušet, podle toho, jak peče trouba a jak kdo máme rádi tmavou nebo světlou kůrku.

Nutriční hodnoty

Serving: 100g | Vláknina: 6g | Kalorie: 241kcal | Tuky: 1g | Protein: 8g | Cukry: 48g
1 Komentář
  1. MariannaFabušová 3 roky ago

    5 stars
    Vďaka za receptík na chlebík

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account