Na přípravu tohoto žitného domácího chleba potřebujeme startovací kváskovou kulturu, pokud nemáme, můžeme si ji koupit a nebo ji dostanete, jako já, od kamarádky i s receptem. Dále potřebujeme velkou mísu, formu na pečení chleba, pečící papír a vařečku. Chléb pouze zamícháme vařečkou a vůbec nehněteme rukama.
Kategorie Přílohy
Kuchyně Česká
Keyword kváskové, pečivo
Čas přípravy 10 minutesmin
Čas vaření 1 hourhod.15 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.25 minutesmin
Porce 4osoby
Kalorie 241
Uvařila Eva Portlová
Ingredience
Kvásek:
startovací kvásková kultura ze skleničky
150gžitné mouky
150mlvlažné vody
Těsto:
600gžitné mouky
500mlvlažné vody
2čajové lžičky soli
1-2polévkové lžíce kmínucelý nebo drcený
Instrukce
Kvásek: do velké mísy odvážíme 150g žitné mouky a 150ml vlažné vody a přidáme startovací kváskovou kulturu ze skleničky.
Pořádně promícháme a zakryjeme utěrkou.
Kvásek necháme pracovat 12 hodin, nejlépe přes noc.
Těsto: druhý den ráno nejdříve odebereme 2 lžíce kvásku do čisté skleničky na další pečení.
V lednici vydrží maximálně týden.
Do kvásku v míse přidáme mouku, sůl, kmín a pomalu vařečkou přimícháváme vlažnou vodu.
Vznikne husté lepivé těsto.
Do vysoké formy dáme pečící papír tak, aby přečníval z formy ven.
Těsto nabíráme lžící do formy a uhladíme.
Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 3-5 hodin.
Pečení chleba: rozehřejeme troubu na 250 stupňů a opatrně vložíme formu s vykynutým těstem.
Hned potom stáhnu na 180 stupňů a peču 75 minut.
Raději peču pomaleji a déle.
Toto je potřeba si vyzkoušet, podle toho, jak peče trouba a jak kdo máme rádi tmavou nebo světlou kůrku.