Žitný celozrnný chléb

Vytisknout recept

Postup prací:

Ve velké zadělávací míse jsem smíchala všechny suroviny, aby se řádně spojily. Poté jsem směs přendala do pečící formy na chléb, kterou jsem předem vymazala olejem. Těsto jsem uhladila, potřela vodou a posypapa vločkami a semínky lněnými. Zakryla igelitem a nechala na teplém místě kynout. Za hodinku vypadalo takto:

 

 Nechám kynout přikryté igelitem v kuchyni do doby, kdy se na povrchu začnou dělat drobné dírky (přibližně 1 - 2 hodiny).

Dala jsem do studené trouby na spodní příčku. Troubu zapnu na 220 °C/25 minut, pak 200°C/10 minut a pak 180°C/35 minut (na posledních 15 minut v troubě většinou cihličku přikryju alobalem, aby povrch nebyl příliš tmavý).

Celkem peču 70 minut. Potom cihličku vyklopím, dám na drátěný rošt ozdobenou stranou nahoru, přikryju utěrkou a nechám vychladnout.

Krájím, až když je chlebík úplně vychladlý. Teplotu trouby a dobu pečení si každý musí upravit podle své trouby - každá peče jinak. Chléb nám opět velmi chutnal a vydržel několik dní...

 

Hudlenka

 

 


400g - žitná špaldová celozrnná mouka
230g - špaldová mouka
1-2lžička - sůl
1lžička - kmín
50g - semínka (dýně, slunčenice, chia, lněné, atd) dohromady asi
160ml - voda
500 ml - sodovka
1lžička - med
1ks - sušené droždí
příprava - 20 + kynutí 1-2 hodiny
vaření - 100
Kategorie Přílohy
Porce 0
Uvařila Lenka Hudečková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account