Jednoduchý, rychlý a šetřílkovský pokrm, který s oblibou dělávaly už naše babičky. Skvělý tip na zužitkování pečiva z předešlého dne, které už ztratilo na křupavosti a přece je škoda ho vyhodit. Nejchutnější recepty vždycky vznikají z toho, co dům dal.
V ledničce zbyla polovina pečené máslové dýně, v košíku 2 jablíčka a pár kousků celozrnného pečiva ze včerejška. Tři suroviny, které stačí doladit a je z toho rázem výtečná večeře pro šest nenasytných strávníků.
Jak na žemlovku?
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Kulatou formu o průměru cca 23 cm vymažte kokosovým olejem.
Co budete potřebovat za ingredience?
- 1/2 pečené menší dýně
- 2 středně velká sladší jablíčka
- 4 PL javorového sirupu
- 1 ČL mleté skořice
Na zálivku si připravte:
- 3 vajíčka
- 120 ml mléka (obyčejného nebo rostlinného. Naprosto skvělé je mandlové)
- 1 PL javorového sirupu (nebo medu)
- 2 PL BIO kokosového cukru (pokud nemáte, použijte třtinový. Hnědý cukr propůjčí žemlovce krásný karamelový nádech i aroma)
Všechny ingredience smíchejte v míse a důkladně vyšlehejte.
Jak postupovat?
- Pečenou dýni vydlabejte a vložte do robotu.
- Jablíčka oloupejte, zbavte jadřince a překrájejte na menší kousky. Přidejte k dýni. Obě suroviny rozmixujte do hrubší konzistence.
- Přendejte do misky. Oslaďte javorovým sirupem (nebo medem), přidejte mletou skořici a důkladně spojte.
- Pečivo nakrájejte na tenké plátky asi o šířce 1 cm. Polovinou poklaďte dno formy.
- Naneste jablečno-dýňovou náplň a zakryjte druhou polovinou plátků pečiva.
- Zalijte připravenou zálivkou a vložte do vyhřáté trouby.
- Pečte zhruba 45 - 50 minut, dokud povrch nezíská hnědou karamelovou barvičku.
Nechte mírně vychladit a podávejte. Dobrou chuť.
6ks - Pečivo z předešlého dne (celozrnné, obyčejné - jaké máte doma)3ks - Vajíčka120 ml - Mléko (rostlinné, obyčejné)1lžíce - Javorový sirup (nebo med)2lžíce - Kokosový cukr (nebo třtinový)1ks - Jablečno-dýňová náplň:1/2ks - Pečená dýně2ks - Jablka (sladší)4lžíce - Javorový sirup1lžička - Mletá skořice1lžička - Kokososvý olej na vymazání formypříprava - 20vaření - 45 - 50