Žemlovka s jablečno-dýňovou náplní. Voňavá, sytá a snadná večeře

Vytisknout recept
Kategorie Hlavní jídlo
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 50 minutes
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 6 ks Pečivo z předešlého dne (celozrnné, obyčejné - jaké máte doma)
  • 3 ks Vejce
  • 150 ml Mléko
  • 1 lžíce Javorový sirup nebo med
  • 2 lžíce Kokosový cukr (nebo třtinový)

Jablečno-dýňová náplň:

  • 1/2 ks Pečená dýně
  • 2 ks Jablko
  • 4 lžíce Javorový sirup
  • 1 lžička Mletá skořice
  • 1 lžička Kokososvý olej na vymazání formy

Instrukce

  • Jednoduchý, rychlý a šetřílkovský pokrm, který s oblibou dělávaly už naše babičky. Skvělý tip na zužitkování pečiva z předešlého dne, které už ztratilo na křupavosti a přece je škoda ho vyhodit. Nejchutnější recepty vždycky vznikají z toho, co dům dal. 
    V ledničce zbyla polovina pečené máslové dýně, v košíku 2 jablíčka a pár kousků celozrnného pečiva ze včerejška. Tři suroviny, které stačí doladit a je z toho rázem výtečná večeře pro šest nenasytných strávníků.
    Jak na žemlovku?
    Předehřejte si troubu na 180 °C.Kulatou formu o průměru cca 23 cm vymažte kokosovým olejem.
     
    Co budete potřebovat za ingredience?
    1/2 pečené menší dýně2 středně velká sladší jablíčka4 PL javorového sirupu1 ČL mleté skořice
    Na zálivku si připravte:
    3 vajíčka120 ml mléka (obyčejného nebo rostlinného. Naprosto skvělé je mandlové)1 PL javorového sirupu (nebo medu)2 PL BIO kokosového cukru (pokud nemáte, použijte třtinový. Hnědý cukr propůjčí žemlovce krásný karamelový nádech i aroma)
    Všechny ingredience smíchejte v míse a důkladně vyšlehejte.
    Jak postupovat?
    Pečenou dýni vydlabejte a vložte do robotu. Jablíčka oloupejte, zbavte jadřince a překrájejte na menší kousky. Přidejte k dýni. Obě suroviny rozmixujte do hrubší konzistence. Přendejte do misky. Oslaďte javorovým sirupem (nebo medem), přidejte mletou skořici a důkladně spojte. Pečivo nakrájejte na tenké plátky asi o šířce 1 cm. Polovinou poklaďte dno formy. Naneste jablečno-dýňovou náplň a zakryjte druhou polovinou plátků pečiva. Zalijte připravenou zálivkou a vložte do vyhřáté trouby. Pečte zhruba 45 - 50 minut, dokud povrch nezíská hnědou karamelovou barvičku.
    Nechte mírně vychladit a podávejte. Dobrou chuť.
     
     
     
     
     
     
     

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account