Báječné palačinky ze špaldové mouky

Vytisknout recept
Špaldové palačinky jsou tenké, dokonale hebké a dají se udělat jak na sladko, tak naplnit nějakou dobroučkou slanou směsí (pak při přípravě těsta vynechávám vanilkový cukr).
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 40 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 500 ml MLÉKO
  • 2 vejce
  • 170 g ŠPALDOVÁ MOUKA
  • 1 vanilkový cukr
  • SŮL

Instrukce

  • Do mísy vleju mléko, rozklepnu vejce. Nasypu špaldovou mouku, vanilkový cukr a přidám špetku soli. Těsto ušlehám dohladka. Pro šlehání používám ruční spirálovou metlu – těsto na palačinky vyšlehá dokonale, nenechá žádné hrudky, a já nemusím tahat šlehač elektrický.
  • těsto na palačinky
  • Připravené těsto nechám 30 minut odpočinout. Tenhle krok je důležitý, protože jinak se palačinky budou trhat!
  • těsto na palačinky
  • Rozpálím pánev a vleju do ní trochu oleje na smažení. Na palačinky používám pánev s nízkým okrajem, mám jednu letitou, o průměru 26 cm: na tenhle palačinkový recept funguje bezvadně.
  • Když je plotýnka rozpálená, stáhnu nastavení teploty na stupeň 6-7 (používám elektrický sporák s rozsahem 1-10). Těsto pomocí naběračky naleju na polovinu pánve, kde se vespodu ihned zatáhne a začne smažit. Potom pánev nakloním a rozleju zbytek těsta do druhé poloviny. Tak se mi podaří těsto rovnoměrně rozprostřít po celé ploše pánve, aniž bych musela používat stěrku nebo jiné kuchyňské náčiní.
  • jak smažit palačinky
  • Palačinku hlídám, aby se nesmažila moc prudce a dlouho. Včas obracím pomocí pružné obracečky, palačinku nechám zapéct na druhé straně (trvá to kratší dobu než pečení strany první).
  • Poté palačinku sesunu z pánve, přileju trochu nového oleje a smažím další.
  • Palačinky na sladko u nás mažeme marmeládou, medem, tvarohem, zakysanou smetanou. Já přidávám ovoce, na talíři sypu moučkovým cukrem, případně Grankem.
7 Komentářů
  1. 5 stars
    Palačinky máme rádi. Tyto vyzkouším.

  2. U nás se také palačinky dělají již jen ze špaldové mouky.

    • Author
      NelaVávrová 1 rokem ago

      a jakou používáte, značka? Hrubou? Nedávno jsem četla recenze, že hlavně málokterá mouky obsahuje špaldu, nebo že je to velmi malé množství 🙁

  3. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Již asi 5 let děláme občas palačinky, ale vždy ze špaldové mouky 🙂

    • Author
      NelaVávrová 1 rokem ago

      a jakou používáte, značka? Hrubou? Nedávno jsem četla recenze, že hlavně málokterá mouky obsahuje špaldu, nebo že je to velmi malé množství 🙁

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account