ŽEMLOVKA
Ingredience
- JABLKA
- 3 lžíce másla Pilos
- 300 g jablek
- 1 lžíce skořice Kania
- 20 g vanilinového cukru Belbake
- ZÁLIVKA
- 3 × vejce „M“
- 300 ml plnotučného mléka Pilos
- 150 ml smetany ke šlehání Pilos 33 %
- 40 × vanilinového cukru Belbake
- TVAROHOVÁ NÁPLŇ
- 375 g plnotučného tvarohu Pilos ve vaničce
- 2 × žloutky
- 75 g krupicového cukru Belbake
- 30 g vanilinového cukru Belbake
- 1,5 × bio citron kůra
- SESTAVENÍ
- 60 g másla Pilos
- 2 × máslové vánočky s mandlemi a rozinkami
- 150 g rozinek Belbake
- 150 g brusinek Alesto
- 2 lžíce moučkového cukru Belbake
Instrukce
- Postup je napsaný na 6 porcí. Pokud pečete jiné množství, jednotky níže si vhodně vynásobte.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na asi 0,5 cm tlusté plátky. Ve velké pánvi rozehřejeme 3 lžíce másla, na kterém jablka spolu se skořicí a jedním vanilinovým cukrem krátce podusíme.
- Na zálivku důkladně promícháme 3 vejce, mléko, smetanu a 2 vanilinové cukry.
- Tvarohovou náplň připravíme promícháním tvarohu, žloutků, krupicového a vanilinového cukru a čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou.
- Pekáček vymažeme asi 10 g změklého másla a 2 vánočky (800 g) nakrájíme na plátky.
- Pečivo namáčíme v připravené zálivce a vyskládáme na dno pekáče. Následně přidáme polovinu tvarohové náplně, polovinu skořicových jablek, rozinek a brusinek. Opakujeme vrstvu namočené vánočky, polovinu tvarohu, jablek, rozinek a brusinek a ukončíme poslední vrstvou namočené vánočky, přes kterou přelijeme zbytek zálivky, poklademe asi 50 g másla na plátky a zapečeme v troubě rozehřáté na 170 °C 40–45 minut dozlatova.
- Po upečení zasněžíme moučkovým cukrem, necháme chvíli vychladnout a pak porcujeme.
Luxusní žemlovka. Tu máme oba rádi.
Žemlovka je u nás tak 4x do roka, máme jí takto čas od času rádi.
Žemlovku zhruba jedenkrát za rok udělám, dáme si ji s chutí