ŽEMLOVKA | Ženy s.r.o.

ŽEMLOVKA

Vytisknout recept
Tzv. „zemlbába“ se neobejde bez podušených jablek, ale můžete je doplnit ještě třeba o tvrdé hrušky nebo vlašské ořechy – zkrátka podle chuti.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 1 minute
Porce porcí
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • JABLKA
  • 3 lžíce másla Pilos
  • 300 g jablek
  • 1 lžíce skořice Kania
  • 20 g vanilinového cukru Belbake
  • ZÁLIVKA
  • 3 × vejce „M“
  • 300 ml plnotučného mléka Pilos
  • 150 ml smetany ke šlehání Pilos 33 %
  • 40 × vanilinového cukru Belbake
  • TVAROHOVÁ NÁPLŇ
  • 375 g plnotučného tvarohu Pilos ve vaničce
  • 2 × žloutky
  • 75 g krupicového cukru Belbake
  • 30 g vanilinového cukru Belbake
  • 1,5 × bio citron kůra
  • SESTAVENÍ
  • 60 g másla Pilos
  • 2 × máslové vánočky s mandlemi a rozinkami
  • 150 g rozinek Belbake
  • 150 g brusinek Alesto
  • 2 lžíce moučkového cukru Belbake

Instrukce

  • Postup je napsaný na 6 porcí. Pokud pečete jiné množství, jednotky níže si vhodně vynásobte.
  • Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na asi 0,5 cm tlusté plátky. Ve velké pánvi rozehřejeme 3 lžíce másla, na kterém jablka spolu se skořicí a jedním vanilinovým cukrem krátce podusíme.
  • Na zálivku důkladně promícháme 3 vejce, mléko, smetanu a 2 vanilinové cukry.
  • Tvarohovou náplň připravíme promícháním tvarohu, žloutků, krupicového a vanilinového cukru a čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou.
  • Pekáček vymažeme asi 10 g změklého másla a 2 vánočky (800 g) nakrájíme na plátky.
  • Pečivo namáčíme v připravené zálivce a vyskládáme na dno pekáče. Následně přidáme polovinu tvarohové náplně, polovinu skořicových jablek, rozinek a brusinek. Opakujeme vrstvu namočené vánočky, polovinu tvarohu, jablek, rozinek a brusinek a ukončíme poslední vrstvou namočené vánočky, přes kterou přelijeme zbytek zálivky, poklademe asi 50 g másla na plátky a zapečeme v troubě rozehřáté na 170 °C 40–45 minut dozlatova.
  • Po upečení zasněžíme moučkovým cukrem, necháme chvíli vychladnout a pak porcujeme.
3 Komentářů
  1. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    5 stars
    Luxusní žemlovka. Tu máme oba rádi.

  2. Jaroslava Korpášová 2 roky ago

    Žemlovka je u nás tak 4x do roka, máme jí takto čas od času rádi.

  3. Lenka Hudečková 2 roky ago

    Žemlovku zhruba jedenkrát za rok udělám, dáme si ji s chutí 🙂

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account