K podzimnímu jídelníčku se báječně hodí i kysané zelí. Pokud si ho sami doma krouháte a nakládáte do kameninových nádob, nastává právě čas k jeho ochutnávce. Už je krásně proleželé, zkřehlé a má úžasnou chuť. Kdo by odolal nedělnímu "knedlu, zelu, vepřu?" A pokud vám trocha zelí zbyde, můžete si upéct lahodné zelné bochánky, kterým říkám podomácku vdolky.
Použít samozřejmě můžete i přímo ze sklenice předem nepřipravené. Vdolky se hodí jako příloha třeba ke guláši. Skvěle doplňují jeho pikantní chuť. Ale úspěch sklidíte, i když je budete servírovat se šťavnatým kouskem masa přímo z grilu. Na přípravu jsou jednoduché a nenáročné.
Doba přípravy: 15 minut, doba kynutí: 90 minut, doba pečení: 25 - 30 minut, 12 kousků
Základ na kvásek:
- 150 ml teplé vody
- ½ kostky droždí (21 g)
- 1 ČL třtinového cukru
Další suroviny:
- 3 a 1/2 hrnku hladké mouky špaldové
- 1 PL soli
- 2 vajíčka
- 1 a ½ hrnku kyselého zelí
- 7 PL kokosového oleje (nebo jiného oblíbeného tuku)
Troubu předehřejte na 180 °C.
Do mísy prosejte mouku, osolte a zalijte kváskem. Promíchejte. Přidejte vajíčka, kysané zelí a olej. Zadělejte těsto a dejte kynout na teplé místo alespoň na 90 minut.
Odeberte z mísy vždy lžící kousek těsta a vytvořte "raneček". Upravte jej do požadovaného tvaru vdolky a položte na plech vyložený pečícím papírem (nebo silikonovou pečící podložkou). Potřete rozšlehaným vajíčkem pro výsledný zlatavý nádech lahůdky. Vložte do předehřáté trouby na 25 - 30 minut. Záleží na tom, jak velké vdolky jste si vytvořili.
Nechte vychladnout a podávejte. Dobrou chuť.

150ml - Teplá voda21g - Droždí1lžička - Třtinový cukr3 a 1/2hrnek - Hladká mouka (Babiččina volba na kynutá těsta), nebo špaldová1lžíce - Sůl2ks - Vajíčka1 a 1/2hrnek - Kysané zelí7lžíce - Olej nebo jiný tukpříprava - 15 + 90vaření - 25 - 30