Koláč babího léta. Zdraví, které baví

Vytisknout recept
Každá z nás si občas zajdeme zamlsat, toužíme dopřát si potěšení z lahodné chutě a vůně a přitom chceme dodat tělu potřebnou energii. Mlsat tak nějak zdravěji a přitom si pochutnat. Tento koláč je lahodný a navíc ještě prospěšný tělu, mysli i duši. 
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Klíč. slova ovocný, sladké, zdravě
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 35 minutes
Celkový čas 1 hour 5 minutes
Porce 8
Kalorie 192
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

Těsto - na průměr formy 21-24 cm

  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1/2 hrnku špaldové mouky
  • 1 ČL kypřicího prášku bez fosfátů
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • kůra z 1/2 limety
  • 6 PL kokosového oleje
  • 5 PL javorového sirupu

Brusinkové pyré

  • 1 hrnek brusinek
  • 70 ml vody
  • 1/2 ČL skořice
  • kůra z 1/2 limety
  • 8 PL medu
  • 2 PL javorového sirupu

Na vrch koláče

  • 1 hrnek ostružin

Instrukce

  • Obě mouky nasypte do mísy (pokud mohu doporučit, mouku prosejte přes jemné sítko. Provzdušníte ji a odstraníte nepěkné hrudky). Osolte a přidejte kypřící prášek. Promíchejte. Pak postupně přidejte ostatní ingredience a zpracujte do hladké konzistence. Vytvořte bochánek, který nechte alespoň 20 minut odpočívat. Zapněte troubu na 175 °C.
  • V mezičase si připravte brusinkové pyré. Brusinky propláchněte v sítku pod tekoucí vodou a vložte do kastrůlku. Podlijte vodou a nechte provařit. Přidejte ostatní ingredience, poduste a poté tyčovým mixérem rozmixujte na pyré. Nechte mírně vychladit. Když pyré stydne, začíná houstnout.
  • Těsto si přendejte na podložku nebo přímo na pečící papír a vyválejte z něj placku. Přeneste do formy a upravte tak, aby bylo rovnoměrně rozložené a všude mělo stejně vysoký okraj. Na pár místech propíchněte vidličkou, aby během pečení unikal vzduch a v těstě se netvořily nepěkné boule.
  • Natřete brusinkovým pyré a zasypte ostružinami. Povrch můžete posypat drobenkou. 
  • Vložte do trouby a pečte při teplotě 175 °C 30 - 35 minut.
    Nechte vychladit a můžete si udělat lahodnou kávu nebo voňavý čaj a s chutí se zakousnout do kousku zdraví.

Notes

Vyzkoušela jsem pro vás variantu brusinky s ostružinami, kterou jsem nazvala "babí léto". Na sklonku léta, kdy už se pomalu a jistě začíná vkrádat podzim a co nevidět zaklepe na dveře, nám paní příroda nadělila neuvěřitelnou spoustu hojnosti. A to nejen ovoce, ale i zeleniny.
Zbožňuji dny, kdy mohu vyjít na procházku do lesa. Nadýchat se pořádně čerstvého vzduchu, protáhnout tělu, uvolnit mysl a nechat všechno kolem sebe jen plynout. Na malých keříčcích ve smrkoví se na mě smály malé červené kuličky. Brusinky - úžasné bobule plné vitamínů a antioxidantů. Obsahují vysoký podíl vitamínu A, E a C, železa, vápníku a draslíku. 
Brusinky používám v kuchyni po celý rok. Čerstvou úrodu zpracuji vždy tak, abych mohla těchto darů čerpat, kdykoliv mám potřebu a chuť dodat tělu část jejich blahodárných účinků. Nejlépe se uchovají zmrazené nebo zavařené. Dnes mám pro vás TIP, jak je dostat do těla skrze úžasně lahodný brusinkově ostružinový koláč. Ovšem, není nad to, pojídat je úplně čerstvé. 
Ostružiny pěstuji na zahradě již několik let. Ovšem, nevězte hlavu, toto úžasně zdravé ovoce si můžete natrhat i venku. Keře ostružiníku lemují louky, pole i lesy. A čím jsou pro naše tělo přínosné?
Obsahují vodu, bílkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, zinek, selen, sodík, omega 3, omega 6 kyseliny, kyselinu pantotenovou, kyselinu listovou, betakaroten, lutein a celou řadu vitamínů - A, B, C, E a K. Napomáhají tak podporovat imunitní systém, pročišťují krev, podporují hojení poranění a mají blahodárný vliv na trávení.
 

Nutriční hodnoty

Serving: 100g | Vláknina: 2g | Kalorie: 192kcal | Tuky: 2g | Protein: 5g | Cukry: 40g

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account