Zeleninový koláč
Ingredience
Těsto:
- 255 g hladké mouky na křehká těsta Babiččina volba
- 113 g změklého másla
- 1 vejce
- špetka soli
Náplň:
- 1 cibule nebo šalotka na měsíčky
- 1 červená paprika na proužky
- 4 větší žampiony na plátky
- 250 g oblíbeného sýra
- olej na restování
- 4 vejce
- 300 ml mléka
- provensálské nebo italské koření
Instrukce
- Nejprve si připravte těsto s dostatečným předstihem před pečením. Je potřeba ho nechat uležet. Na vále smíchejte máslo nakrájené na kostičky s moukou a konečky prstů vypracujte drobenku. Pak osolte, přidejte vejce a vypracujte hladké těsto.
- Uložte zabalené ve fólii alespoň na 30 minut do lednice.
- Poté zapněte troubu na 180 °C. Nyní vyválejte tenkou placku, kterou vyložíte vymazanou formu na nízký koláč. Přitlačte k formě a hodně propíchejte vidličkou, aby se těsto nezvedalo. Dejte na 10 minut předpéct samotné těsto.
- Na oleji mezitím orestujte cibuli a zeleninu do měkka.
- V misce prošlehejte vejce, mléko a koření, případně dosolte, pokud koření neobsahuje sůl. Předpečené těsto rovnoměrně vyložte zeleninou a zalijte zálivkou. Nakonec posypte sýrem a dejte dopéct. Asi po 30 minutách zkontrolujte a na posledních 5–10 minut můžete zapnout horní gril, aby měl koláč dozlatova upečenou krustu.