Zeleninová směs s jablky k masu, sýru, na topinky ......
Ingredience
- 1 kg Rajčata
- 1/2 kg Papriky
- 1/2 kg Cibule
- 1/2 kg Jablka
- 1 - 2 ks Cuketa
- 200 g Cukr krystal
- 90 ml Ocet (bzenecký)
- dle chuti Sůl, pepř
Instrukce
- Pokud tak jako já máte plno rajčat a už nevíte co s nimi, zkuste tento recept. Je to výborná přílohová směs třeba k pečenému masu, k uzeninám, sýrům ..... použít jde i pod maso tam, kde kyselejší chuť nebude na závadu. A nebo si to můžete dát, tak jaké já, když vás honí mlsná na něco pikantního ;-).Takže jdeme na to: Oloupeme jen cibuli, zbytek zpracujeme i se slupkou. Jablka, papriky a cukety zbavíme jádřinců a spolu s cibulí a rajčaty všechno nakrájíme na malé kousky. Dáme do velkého hrnce (ideálně s nepřilnavým dnem) a dáme vařit. Zpočátku hlídejte a míchejte, než to začne pouštět šťávu. Vaříme do měkka, což trvá tak cca půl hodinky. Občas promícháme. Pak přidáme ochucovací ingredience - cukr, ocet, sůl a pepř a ještě vaříme tak 10 minut, až se vše spojí a cukr dokonale rozpustí. Pak přijde na řadu ruční mixér, kterým směs rozmixujte do konzistence, která vám vyhovuje. Někdo rád menší kousky, někdo větší..... taky lze polovinu rozmixovat na kaši a polovinu nechat bez mixování a pak obě půlky smíchat. Záleží na vás. Jen pozor, aby vás horký obsah nespálil nebo nezničil mixér. Klidně nechejte směs trošku zchladnout.Rozmixovanou směs ochutnejte a naplňte jí skleničky tak 2 cm pod okraj. Důkladně očistěte horní okraj skleniček a uzavřete je vyvařenými víčky. Sterilujeme 30 minut na 80 stupňů. Skleničky se zavařeným obsahem překryjeme utěrkou nebo ručníkem a necháme vystydnout.Dobré chutnání 😀