Zeleninová směs na topinky

Vytisknout recept
Zpracovat zeleninovou úrodu můžete i jinak než ji naložit do sladkokysela. Z cuket, paprik a rajčat si vyrobte domácí zeleninovou směs, která je vynikající třeba na topinkách. Když ji zavaříte do skleniček, můžete si křupavé topinky nebo bramboráky s vláčnou směsí dopřát, kdykoliv vás napadne. Pektin pomůže směs lehce zpevnit, takže se pohodlně roztírá.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 45 minutes
Celkový čas 1 hour 5 minutes
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.

Ingredience

  • 2 střední cukety
  • 600 g rajčat
  • 500 g paprik
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 až 2 lžičky Ovocného pektinu Labeta
  • 2 lžičky mleté uzené papriky
  • 2 lžičky směsi koření na grilovanou zeleninu nebo jen bylinky dle chuti
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • pro pikantní chuť chilli paprička lze vynechat

Instrukce

  • Větší cukety oloupejte a zbavte semínek. Menší cukety s tenkou slupkou loupat nemusíte. Cukety nastrouhejte nahrubo, rajčata nakrájejte na kousky, papriky na proužky. Na oleji orestujte cibuli. Přidejte všechnu zeleninu, ochuťte kořením a bylinkami. Vařte na mírném stupni pod pokličkou asi 20 minut. Dále vařte bez pokličky, aby se odpařila tekutina a směs byla hustá a vláčná. Aby byla směs mazlavá a dobře držela na topinkách, zahustěte ji pektinem. Krátce povařte. Směsí naplňte sterilizované skleničky a zavíčkujte. Pokud potřebujete, můžete sterilizovat.

Notes

TIPY
Tuto zeleninovou směs je výborné kombinovat s různými druhy sýrů. Topinku potřete bohatou vrstvou směsi a zasypte výrazným tvrdým sýrem Grana padano nebo balkánským sýrem. Krátce zapečte.
 
Připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Ing. Kamila Metzová, ambasadorka značek Druid CZ, Labeta a Iswari, tvůrkyně originálních bezlepkových receptů a autorka webu www.varilamysicka.cz.
Zdroj a foto: Labeta
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account