Zpracovat zeleninovou úrodu můžete i jinak než ji naložit do sladkokysela. Z cuket, paprik a rajčat si vyrobte domácí zeleninovou směs, která je vynikající třeba na topinkách. Když ji zavaříte do skleniček, můžete si křupavé topinky nebo bramboráky s vláčnou směsí dopřát, kdykoliv vás napadne. Pektin pomůže směs lehce zpevnit, takže se pohodlně roztírá.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 45 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.5 minutesmin
Porce 0Individuální
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.
Ingredience
2střední cukety
600grajčat
500gpaprik
2cibule
4stroužky česneku
1až 2 lžičky Ovocného pektinu Labeta
2lžičky mleté uzené papriky
2lžičky směsi koření na grilovanou zeleninu nebo jen bylinky dle chuti
olej
sůl
pepř
pro pikantní chuť chilli papričkalze vynechat
Instrukce
Větší cukety oloupejte a zbavte semínek. Menší cukety s tenkou slupkou loupat nemusíte. Cukety nastrouhejte nahrubo, rajčata nakrájejte na kousky, papriky na proužky. Na oleji orestujte cibuli. Přidejte všechnu zeleninu, ochuťte kořením a bylinkami. Vařte na mírném stupni pod pokličkou asi 20 minut. Dále vařte bez pokličky, aby se odpařila tekutina a směs byla hustá a vláčná. Aby byla směs mazlavá a dobře držela na topinkách, zahustěte ji pektinem. Krátce povařte. Směsí naplňte sterilizované skleničky a zavíčkujte. Pokud potřebujete, můžete sterilizovat.
Notes
TIPYTuto zeleninovou směs je výborné kombinovat s různými druhy sýrů. Topinku potřete bohatou vrstvou směsi a zasypte výrazným tvrdým sýrem Grana padano nebo balkánským sýrem. Krátce zapečte.Připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Ing. Kamila Metzová, ambasadorka značek Druid CZ, Labeta a Iswari, tvůrkyně originálních bezlepkových receptů a autorka webu www.varilamysicka.cz.Zdroj a foto: Labeta