vývar s domácími játrovými knedlíčky

Vytisknout recept
vývar s domácími játrovými knedlíčky
Kategorie Polévka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 7 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 1 kg hovězího masa
  • 1 kg hovězích kostí
  • 2 cibule
  • 300 g mrkve
  • 200 g petržele
  • 200 g celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 12 kuliček nového koření
  • 12 kuliček pepře
  • 4 bobkové listy
  • snítky petržele
  • 15 g soli
  • 2,5 l studené vody
  • Játrové knedlíčky
  • 300 g hovězích jater
  • 2 vejce
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl
  • pepř
  • 4 lžíce strouhanky

Instrukce

  • Maso s kostmi a cibuli dejte na plech a pečte ve vyhřáté troubě na 210 °C 20 minut. Během pečení si připravte veškerou zeleninu do vývaru. Vše si očistěte, oloupejte a nakrájejte na velké špalíčky.
  • Poté co je maso hotové, dejte jej do velkého hrnce s nakrájenou zeleninou, česnekem, kuličky nového koření a pepře, bobkovými listy, snítky petržele, solí a studené vody. Vodu dejte tak, aby bylo vše potopené a vývar dosolte až na konci vaření.
  • Vývar přiveďte k varu a poté snižte teplotu na střední výkon. Vývar musí jen probublávat a lehce se převracet.
  • Vývar vařte zhruba 6 - 7 hodin. Během vaření nemusíte sbírat kal z hladiny. Díky pečenému masu s kostmi se do vývaru nedostane tolik bílkoviny jako ze syrového masa. Při pozvolném vaření se část bílkoviny srazí a usadí se na dně. Odstraní se až slitím vývaru přes cedník.
  • Zhruba hodinu před koncem vaření si připravte játrové knedlíčky. Hovězí játra si mixérem nasekejte na co nejjemněji. K játrům, přidejte vajíčka, sůl, pepř, majoránku a strouhanku. Vše promíchejte a nechte tak 15 - 20 minut odpočinout. Pokud bude směs příliš tuhá, přidejte ještě jedno vejce a důkladně promíchejte. Po odležení si pomoučněte ruce hladkou moukou a z těsta vytvořte menší kuličky.
  • Jakmile je vývar uvařen, vyndejte veškeré maso, zeleninu a koření. Hovězí vývar slijte přes velmi jemné síto. Udělejte to ideálně 2x po sobě.
  • Čistý vývar přiveďte k varu, dejte do něj vařit knedlíčky. Jakmile budou knedlíčky hotové, několikanásobně zvětší svůj objem a vyplavou na hladinu.
  • Do hotového hovězího vývaru poté přidejte nakrájenou zeleninu s kousky masa. Nakonec vývar dochuťte solí dle potřeby.
5 Komentářů
  1. 5 stars
    Vývar vypadá lákavě. Ten mám nejraději.

  2. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    vývary miluji, zrovna tak jako dobře udělané krémové polévky…. příští týden mi přijede vnouček, tak mu uvařím hovězí vývar s nudličkami, to on má rád 🙂

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account