Výborný žitný kváskový chléb (upečený má 90dkg)
Domů » Výborný žitný kváskový chléb (upečený má 90dkg)
Ve větší míse prošleháme metličkou nebo na robotu:
25 dkg kvásku
30 dkg přesáté žitné mouky
450 ml vody 40 °C teplé
přikryjeme utěrkou a dáme kvasit na 4 – 6 hodin, možno i přes noc – nabude, na povrchu je vidět bubliny
Do zbytku kvásku v nádobce přidáme 4 vrchovaté lžíce mouky a vodu 40 °C teplou, abychom měli hustotu jako na lívance a řádně promícháme. Necháme stát chvíli při pokojové teplotě.
Jakmile se začnou tvořit na povrchu bublinky, zavřeme a dáme do lednice.
Do menší misky si připravíme a promícháme:
25 dkg žitné mouky
1 lžíce soli
1 lžíce kmínu ( dávám více, drcený i celý )
libovolně dle chuti 2 – 3 lžíce slunečnicových semínek, namleté lněné semínko,
dobré je přidat 2 lžíce lněného namočeného ve vodě, mletý koriandr, anýz, fenykl apod.
Po vykvašení základu zapracujeme vařečkou nebo na robotu obsah menší misky do větší.
Pokud nedáváme namočené lněné semínko, můžeme přidat trochu teplé vody a mazlavé těsto přelijeme do sádlem vymazaného pekáčku nebo ohnivzdorné misky a dáme opět kynout na 2 – 4 hod, aby se obsah těsta zdvojnásobil.
Po vykynutí pečeme v troubě při 200°C, 45 – 60 min – záleží na velikosti pečící nádoby.
Do trouby je třeba dát kastrůlek s vodou.
Možno je použít remosku, kde můžete chléb trochu přihřát a urychlit tak kynutí, ale nemá tak křupavou kůrku. Pečení v remosce o průměru 28 cm trvá 55-60 min – chléb je 4 cm vysoký.
Pokud nepečeme často, je třeba kvásek za 3 – 4 dny tzv. přikrmit, aby nezoctovatěl. Přidáme do něj 1 lžíci mouky a přiměřeně vody, zapracujeme a necháme chvíli stát při pokojové teplotě. Jakmile se objeví bublinky, dáme do lednice. Dobrý kvásek má příjemnou nakyslou chuť, nesmí čpět jako ocet.
25 dkg - kvásekcca 60dkg - žitná mouka1lžíce - sůl1 (i více)lžíce - kmín1hrst - semínka (slunečnicová, lněná) 1špetka - mletý koriandr, anýz, fenykl apod.příprava - 6h- 11hvaření - 60 min. pečení
Související články
-
Chrumkavé orechy v karameli
Monika Galgócziová||Recepty
Necháme si zovrieť vodu a vriacou vodou sparíme cez sitko orechy, necháme odkvapkať a vysušíme ich. Vysušené orechy v...
-
Makový koláč s meruňkami
NelaVávrová||Recepty
Miluji mák. Miluji meruňky. A od upečení tohoto koláče miluji jejich spojení!
-
-
Knock Out koktail
Miroslava KulichovaKulichova||Recepty
Vsetky prisady pretrasieme v sejkri s ladom a precedime do pohara ozdobime cersnou.5cl - tequila1cl - likér Galliano2cl -...
-
-
Hovězí na houbách s rýží
Nikola Sladká||Recepty
Cibuli nakrájejte najemno a hovězí maso nakrájejte na kostky o velikosti 3 cm. Čerstvé houby nakrájejte na kousky velké cca 1,5 cm....
-
Cuketová nádivka – variace na tradiční velikonoční pokrm
JitkaValachovičová||Recepty
Vyzkoušejte variaci na tradiční velikonoční nádivku s chutí cuket, určitě nezklame! V míse smícháme nastrouhanou cuketu, nahrubo nastrouhaný sýr,...
-
Zapečená čokoládová kaše
Nikola Sladká||Recepty
Ve větším hrnci smíchejte ovesné vločky, mléko, kakao, erythritol (či jiné sladidlo) a 200 ml vody. Následně zapněte ohřev a celou...