Vánoční cukroví - vosí hnízda

Vytisknout recept
Vosí hnízda má nejradši můj mladší bratr Filip. Když byl malý, skoro jsme je před ním museli schovávat. Je to další oblíbené nepečené cukroví, které připravuji každý rok. Z jedné dávky jich opravdu moc není, takže doporučuji jít cestou minimálně dávky dvojité (v závorce jsou počty pro větší množství, než to základní)
Na těsto:
160 g piškotů  (320/480)
60 g másla  (120/180)
50 g moučkového cukru  (100/150)
1 žloutek (2/3)
2 lžíce kakaa  (4/6)
2 lžíce mléka (4/6)
2 lžíce rumu (4/6)
+ extra piškoty na dokončení (hnízdo stojí na piškotu) a moučkový cukr na vysypání formiček
Na krém:
60 g másla (120/180)
60 g moučkového cukru (120/180)
2 žloutky (4/6)
1 lžíce rumu (2/3)
 
Nejdřív si připravím těsto – je třeba nejdříve rozemlít piškoty – ideálně úplně na prášek, i když nevadí, když to není úplně perfektní – na obrázku vidíte, že tam také mám zbytky piškotů. Těsto opět připravuji v robotu a pak dohnětu rukama na válu. Rozšlehám si máslo s vejci a cukrem. Pak přidám piškoty, kakao, mléko a rum. Těsto odložím na chvíli do lednice.
img_2351
Mezitím, co chladne, připravím si krém. Také jej šlehám v robotu. Dám si změklé máslo a cukr a přišlehávám žloutky a opatrně rum – skoro po kapkách. Tento krém má tendenci se hodně rychle srážet … Když je hotový, dám ho na chvíli do lednice. Následně jej přendám do stříkacího sáčku.
Připravím si formičku na vosí hnízda. Už asi dva roky mám tu rozevírací od Tescomy, takže je to pak jednodušší. Postupuji takto:
  • vysypu si formičku moučkovým cukrem
  • z těsta udělám kuličku a vtlačím do formičky
  • koncem vařečky si udělám v těstu důlek
  • do důlku vtlačím stříkacím sáčkem krém
  • „zavřu piškotem“ a vyklopím z formičky
img_2360
 
Jak je připravujete Vy?
 
Pro více receptů, a nejen jich - sledujte www.honeyfood.cz
 
foto: Lucie Pomijová
160g - piškoty
60g - máslo
50g - moučkový cukr
1ks - žloutky
2lžíce - kakao
2lžíce - mléko
2lžíce - rum
ks - piškoty na dokončení a cukr na vysypání formiček
60g - máslo na krém
60g - moučkový cukr na krém
2ks - žloutky na krém
1lžíce - rum
příprava - 1 hodina
vaření - 1 hodina
Kategorie Cukroví
Uvařila LuciePomijová Brabcová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account