Valentýsnké laskonky
Ingredience
Těsto:
- 3 bílky
- 165 g cukru krupice
- 85 g ořechů jemně mletých, lze použít kokos
- 50 g moučkového cukru
Náplň:
- karamelový krém
Instrukce
- Laskonky, které koupíme v cukrárně, bývají často šizené. Domácí jsou přece jen domácí. Jejich chuť můžeme snadno upravit přídavkem jemně mletých ořechů nebo strouhaným kokosem. A když na to přijde, nemusíme se ani složitě rozhodovat; stačí těsto rozdělit na dvě části a potěšíme jak milovníky ořechů, tak i kokosu.
- Ovšem nezapomeňme, že se při tvorbě laskonek neobejdeme bez speciální šablony, díky které budou všechny kousky stejné (k dostání je v prodejnách s potřebami pro cukráře). Určitě se pak nemusíme bát, že ji dostatečně nevyužijeme. Jakmile si práci s ní jednou zkusíme, budou laskonky u vás doma na stole často. Plnit je můžeme různými krémy, ale nejvíce se osvědčil máslový s přídavkem zkaramelizovaného kondenzovaného mléka (celá plechovka se 2 hodiny vaří ve vodě), nebo můžeme použít karamelový základ na šlehačku do větrníků.
- Postup: Bílky s pískovým cukrem vyšleháme v kotlíku v horké lázni do pěny (asi 15 minut; musí být pěkně tuhá), necháme ji mírně zchladnout a přidáme ořechy, smíchané s moučkovým cukrem.
- Vymíchanou hmotu již nešleháme, naneseme ji přes šablonu na plech s plátem papíru, povrch uhladíme a zbytek pěny stáhneme, šablonu pak opatrně zdvihneme a kousky pečeme při 120 °C asi 15 minut. Teplotu poté v troubě stáhneme na 80 °C a laskonky při otevřených dvířkách dosušíme.
- Kousky po zchladnutí slepujeme po dvou karamelovým krémem: V silnostěnné pánvi rozehřejeme za stálého míchání 200 g pískového cukru. Jakmile začne rozpuštěný cukr karamelizovat, stáhneme jej z ohně a asi za minutu zalijeme šlehačkou. Nevadí, když nebude všechen cukr rozpuštěný.
- Prudce zpěněnou hmotu dál zahříváme a mícháme vařečkou (pozor na popálení!). Karamelové žmolky se musí ve smetaně rozpustit. Vymíchanou hladkou hmotu z pánve slijeme do vhodné misky. Karamelový základ do druhého dne ztuhne. Krém pak můžeme zašlehat dle chuti do našlehané sladké smetany.
Mám je moc ráda, ale ještě jsem je nedělala.
Nádhera, ty jsem doma ještě nikdy nedělala a přitom to až taková věda asi nebude.
Krásné, ale nesmím!!!