
Tvarožník (zdravější verze)
Postup přípravy
Citron omyjeme a nastrouháme si kůru.
Máslo rozpustíme.
V míse smícháme tvaroh s meden (nebo 250 g moučkového cukru) a vanilkovým cukrem.
Přidáme kypřící prášek (prdopeč) promíchaný s krupicí, 4 hrsti namočených rozinek, vejce, citronovou kůru a rozpuštěné máslo.
Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem (nebo vymazané a vysypané hrubou moukou či strouhankou) a pečeme v troubě necelých 30 minut na 170 °C.
Po upečení necháme tvarožník vychladnout, až poté nakrájíme.
Tvarožník s rozinkami lze péci z poloviční dávky v dortové formě. Dobu pečení uzpůsobíme podle výšky těsta.
Je to vynikající, až na pár maličkostí zdravé, já používám zelený tvaroh v kostce, med místo cukru a sušené meruňky, švestky, co je zrovna doma, dají se dát i ořechy.
Dobrou chuť přeje Hudlenka
4ks - tvaroh
3ks - vejce
200g - máslo
1ks - prdopeč
1ks - vanilkový cukr
3lžíce - med (sladidlo)
4hrst - rozinky, brusinky, sušené nebo kandované ovoce
ks - citronová kúra
6lžíce - krupice
příprava - 20
vaření - 30