Tříkrálový koláč
Ingredience
- 500 g Listové těsto
- 120 g Změklé máslo
- 3 ks Vejce
- 120 g Mleté mandle
- 1 lžička Mandlový likér Amaretto
- 1 ks Penízek nebo fazolka
- 120 g Cukr
Instrukce
- Postup: V míse utřete do pěny máslo s cukrem. Prošlehejte dvě vejce a přidejte do hotové pěny. Důkladně vše zašlehejte. Přimíchejte mandle a přilijte likér. Postupně ušlehejte hustou ovšem krémovitou směs.Těsto rozdělte na dvě části a na lehce pomoučněné pracovní ploše obě rozválejte. Dle formy z každé z nich vykrojte kruh. Jeden kruh vložte do formy (ideálně použijte i pečící papír) a rozestřete na něj mandlový krém, ovšem tak 1, 5 cm od okraje. Na krém položte "štěstíčko".Okraje kruhu trochu navlhčete, překryjte druhým dílem a pevně přimáčkněte, aby náplň neměla tendenci při pečení vytéct. Na povrchu koláčku ještě opatrně, abyste neprořízli těsto, různými směry udělejte "pruhy" vidličkouVložte na dvacet minut do ledničky.Předehřejte troubu na 200 stupňů. Zbylé vejce rozšlehejte a potřete jím koláč. Koláč pečte 20-30 min, dle trouby. Měl by být nazlátlý.Upečený koláč podávejte vychladlý. Nezapomeňte, že v koláči je zapečené štěstíčko, kdo ho najde, bude mít štěstí celý rok.