Thajská kokosová polévka

Vytisknout recept
Je jednoduchá, rychlá.
Kategorie Polévka
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes
Porce 2 porce
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 větší šalotka
  • 1 větší stroužek česneku
  • 5 cm kousek čerstvého zázvoru
  • kousek čerstvé chilli papričky podle chuti
  • 1 větší kuřecí prso cca 200 g
  • hrst žampionů
  • 250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 stonek citrónové trávy
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z půlky limetky

Na zdobení:

  • jarní cibulka chilli a čerstvý koriandr

Instrukce

  • Šalotku a česnek jsem nakrájela najemno, zázvor oloupala a nakrájela na tenký plátky, chilli nakrájela na kolečka, kuřecí maso na tenký nudličky a citrónovou trávu naklepala tupou hranou nože tak, abych z ní uvolnila co nejvíc aroma. Pokud máte citrónovou trávu dostatečně dlouhou, můžete ji pak uvázat do uzlíčku, aby se z polévky po uvaření líp vytahovala. Pokud nemáte, rozpůlte ji.
  • Na oleji jsem si v hrnci (nebo we woku) opekla lehce šalotku, pak jsem přidala nasekanej česnek a chilli a opékala asi minutu, dokud se všechno krásně nerozvonělo. Všechno jsem pak zalila kuřecím vývarem, kokosovým mlékem, přidala jsem citrónovou trávu, zázvor a nechala tak deset minut povařit. Pak jsem přidala kuřecí maso na nudličky, žampiony, rybí omáčku, cukr a limetovou šťávu. Všechny dochucovadla doporučuju dávat nejdřív v menším množství a radši pak přidat na konci vaření. Polévku vaříme cca 5 až 8 minut, dokud maso nebude uvařený.
  • Z hotové polévky odstraníme citrónovou trávu a finálně dochutíme. Rybí omáčku používáme místo soli. Thajská kuchyně by měla být hodně vyvážená a výrazná co se týče sladký, kyselý a slaný chuti. Finální talíř jsem pak zdobila nasekanou čerstvou jarní cibulkou, koriandrem a chilli.
  • Tak šup do kuchyně!
4 Komentářů
  1. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    5 stars
    Tak tuto polévku bych si ráda dala. Mám ráda kokosové mléko.

  2. Lenka Hudečková 2 roky ago

    toto mě nezaujalo…, ale neříkám, že to nemůže být dobrota 🙂

  3. Jaroslava Korpášová 2 roky ago

    Pro mě asi hodně neznámých chutí, musela bych asi nejprve někde ochutnat a až pak by se vidělo, zda i vařit doma.

    • Author
      NelaVávrová 2 roky ago

      Pokud máte ráda kokosové mléko, tak Vám bude chutnat …

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account